BOM investeert in ontwikkeling robot-assistent bij oogchirurgie

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) verstrekt een lening aan startup Preceyes om de verdere uitbouw van hun robot-assistent voor oogchirurgen te realiseren.

Trefwoorden: #BOM, #Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, #oogchirurgen, #Preceyes, #robot-assistent, #startup

Lees verder

Techniek

( Foto: © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - De lening komt op het moment dat Preceyes contracten sluit met het Engelse bedrijf NightstaRx en de Universiteit van Oxford voor de ontwikkeling van procedures die zeer hoge precisie vereisen.

Het gaat om een zogeheten 'pre-seed' lening waarmee Preceyes een extra stap kan zetten in het ontwikkelproces van het chirurgiesysteem. Er zijn geen financiële details bekend gemaakt.

In Oxford zal de Eindhovense uitvinding voor het eerst worden toegepast op het menselijke oog. Een belangrijke stap op weg naar een uitgebreid getest en ontwikkeld eindproduct en de officiële certificering.

Het bedrijf wordt hiermee ook interessant voor investeerders, om geld op te halen wat nodig is om het systeem in productie te nemen en naar de markt te brengen. Uiteindelijk zal volgens directeur Gerrit Naus voor de eerste stap tot CE keuring zes tot tien miljoen euro nodig zijn.

Het PRECEYES Surgical System ondersteunt bij operaties aan het oog, met ingrepen aan de binnenkant van het oog de eerste focus. Met een joystick-achtige besturing en een aan de operatietafel bevestigde instrument manipulator kan de chirurg veel nauwkeuriger en met minder trilling uiterst precieze operaties uitvoeren.

De hoge nauwkeurigheid maakt het mogelijk procedures te ontwikkelen voor aandoeningen die nu nog niet verholpen kunnen worden. Een voorbeeld is het aanbrengen van medicijnen achter het netvlies.

Daarnaast maakt de technologie het mogelijk meer ingewikkelde netvliesoperaties beter uit te voeren en biedt het een oplossing voor alle chirurgen die deze uiterst verfijnde operaties niet (meer) met de hand kunnen uitvoeren. In de toekomst zal een geautomatiseerde versie ook winst kunnen opleveren bij de uitvoering van staaroperaties.

Mariëtte van der Velden, investment manager BOM Capital, stelt: "Wij hebben diverse oogchirurgen gesproken die inmiddels kennis hebben genomen van deze precisietechnologie en stuk voor stuk zouden ze er meteen mee aan de slag willen. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de ziekenhuizen - die kijken naar klinische resultaten en tijd- en kostenbesparing - of ze deze nieuwe technologie willen aanschaffen."

Op meerdere technische universiteiten en onderzoekscentra wordt al aan de ontwikkeling van chirurgische systemen gewerkt, maar Preceyes is de eerste die de fase van klinisch onderzoek binnengaat.

De BOM zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Preceyes met de nu verstrekte lening een belangrijke stap kan zetten voor een volgende investeringsronde waarin de BOM wederom een participerende rol kan spelen.

Preceyes is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en is gevestigd op het Science Park in Eindhoven.


Op de foto:
De microchirurgierobot van Microsure. Links op de foto Microsure-CTO Raimondo Cau.