Idee om landbouwopbrengst te verhogen wint Creativiteitsmarathon

Team ‘Monfarmo’ heeft de Creativiteitsmarathon gewonnen met hun creatieve oplossing om de landbouwopbrengst te verhogen via interactieve app en drones.

Trefwoorden: #Creativiteitsmaraton, #essenscia, #STEM, #technologie, #Technopolis, #Vlajo

Lees verder

research

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Met de tweedaagse Creativiteitsmarathon willen essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, en Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), de ondernemingszin en de fascinatie voor techniek en wetenschap bij jongeren stimuleren.

In totaal zochten 100 leerlingen uit het 5de en 6de jaar secundair onderwijs naar creatieve oplossingen voor wetenschappelijke uitdagingen. Ze werden daarin bijgestaan door experten van Indaver, Monsanto en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN).

Bedenk een duurzame astronautenbasis op de planeet Mars, zoek manieren waarop moderne technologieën zoals apps of smartphones de landbouwopbrengst kunnen verhogen of werk in het kader van een circulaire economie concrete voorstellen uit voor een duurzaam grondstoffen- en afvalbeheer. Dat waren de wetenschappelijke uitdagingen waarop 100 jongeren uit heel Vlaanderen een antwoord moesten vinden.

Team Monfarmo had volgens de vakjury uiteindelijk het meest onderbouwde idee van de 18 teams.

Jan Jansen, Operations Manager Crop Protection van Monsanto. “Het idee om drones in te zetten die actuele informatie inzamelen over landbouwgronden en die via een interactieve app doorsturen naar de landbouwers, vinden we een innovatief idee dat toelaat om de oogst op maat te bewerken en dat de landbouwopbrengst per hectare effectief kan verhogen.”

Greet Geypen, vice-voorzitter van Technopolis en schepen van Jeugd in Mechelen, reikte de prijs uit aan de winnaars. “Het is belangrijk om jongeren te inspireren voor wetenschappen en technologie. Bovendien profileert Mechelen zich volop als kinder- en jongerenstad en daar sluit deze organisatie mooi op aan. Vandaag is opnieuw aangetoond dat onze jongeren erg ondernemend en creatief zijn.”

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “De jongeren leren in team werken, scherpen hun creativiteit aan en komen in contact met ondernemers. Maar bovenal ontdekken ze dat chemie en wetenschap een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Hopelijk nemen ze dat enthousiasme mee in hun verdere studieloopbaan en kiezen ze bewust voor een STEM-studierichting (Science, Technology, Engineering, Mathematics).”

De Creativiteitsmarathon krijgt de steun van het Agentschap Innnoveren & Ondernemen. Tijdens de tweedaagse marathon in Technopolis in Mechelen kregen de leerlingen uit tien Vlaamse scholen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door drie ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences:

  • Indaver (Mechelen): Op naar de circulaire economie! Werk een concreet voorstel uit dat de omgang met grondstoffen en het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen nog kan verbeteren.
  • Monsanto (Antwerpen): Hoe kan moderne technologie (apps, smartphone, tablet, gps) helpen om de landbouwopbrengst per hectare te verhogen?
  • SCK - Studiecentrum voor Kernenergie (Mol): Bedenk een duurzame astronautenbasis op de planeet Mars.

De leerlingen werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven.


Op de foto: team ‘Monfarmo’:
Yannick Ureel (Erasmus, De Pinte), Katrien Laveyne (Atheneum, Lokeren), Maxim Sels (Thomas More, Mechelen), Jolien Celis (Ursulinen, Mechelen), Daan Reydams (KA Pitzemburg, Mechelen) en Fien Goetmaeckers (Sint-Pieters, Gent).


Dit waren de deelnemende scholen:
College Hagelstein (Sint-Katelijne-Waver), GO! Atheneum Erasmus (De Pinte), GO! Atheneum (Sint-Truiden), KA Campus Russelberg (Tessenderlo), Koninklijk Atheneum (Lokeren), KA Pitzemburg (Mechelen), Sint-Pietersinstituut (Gent), Technisch Heilig Hartinstituut (Tessenderlo), Thomas More (Mechelen) en Ursulinen (Mechelen).