Neutrinotelescoop KM3NeT 2.0 opgenomen in ESFRI Roadmap 2016

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) is verantwoordelijk voor een groot deel van het detectorontwerp, waarbij de eerste detectielijn recent succesvol is geïnstalleerd.

Trefwoorden: #ESFRI Roadmap 2016, #European Strategy Forum on Research Infrastructures, #KM3NeT 2.0, #Neutrinotelescoop, #Nikhef

Lees verder

Techniek

( Foto: Nikhef )

ENGINEERINGNET.NL - Het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) heeft deze week in Amsterdam bekend gemaakt dat KM3NeT 2.0 geselecteerd is voor de ESFRI Roadmap 2016.

De neutrinotelescoop KM3NeT 2.0 is een internationale onderzoeksfaciliteit met geplande locaties diep in de Middellandse Zee, bij Toulon (Frankrijk) en Sicilië (Italië). De telescoop heeft drie wetenschappelijke doelen: de ontdekking van astrofysische bronnen van kosmische neutrino's, het bepalen van de relatieve massa's van neutrino's en het faciliteren van zee- en milieuonderzoek.

Neutrino's zijn ongeladen subatomaire deeltjes die zeer zwak met materie wisselwerken en dus ook heel lastig te detecteren zijn. De plek op de ESFRI Roadmap betekent erkenning van zowel het wetenschappelijke belang als de technische haalbaarheid van de telescoop.

Nederland speelt via het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een belangrijke rol. Het voorstel om de telescoop op te nemen in de ESFRI roadmap is bij ESFRI ingediend door het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met politieke steun uit Griekenland, Frankrijk en Italië.

Aart Heijboer, programmaleider van KM3NeT 2.0 bij Nikhef, licht toe: "Naast wetenschappelijke studies, is de Nederlandse onderzoeksgroep bij Nikhef verantwoordelijk voor een groot deel van het detectorontwerp. De eerste detectielijnen, waarvan er één recent succesvol is geïnstalleerd, zijn op Nikhef in Amsterdam gebouwd en daar zijn we heel trots op."

De ESFRI Roadmap 2016 bestaat uit 21 ESFRI projecten, waaronder KM3NeT 2.0, die rijp zijn voor realisatie en 29 ESFRI Landmarks die operationeel zijn of dat in de komende periode worden.

ESFRI is een strategisch orgaan van Europese regeringen om de wetenschappelijk integratie in Europa te bevorderen. Het realiseren van grote internationale onderzoeksfaciliteiten vraagt om Europese samenwerking en een coherente strategie die voor de komende jaren in de ESFRI Roadmap is vastgelegd.

De ESFRI Roadmap identificeert nieuwe onderzoeksinfrastructuren van pan-Europees belang, die aansluiten bij de lange termijn behoeften van de Europese onderzoeksgemeenschap. De missie is om zeker te stellen dat wetenschappers in Europa toegang hebben tot kwalitatief zeer goede faciliteiten voor grensverleggend onderzoek.

Om in aanmerking te komen voor vermelding op de ESFRI roadmap moet een faciliteit politieke en financiële steun hebben van ten minste drie landen.


Op de foto:
De eerste detectorlijn gaat de zee in voor de installatie, honderd kilometer buiten de kust van Sicilie. De lijn zit vast aan een speciaal hiervoor door NIOZ en Nikhef ontworpen apparaat om de lijn te ontrollen.