Van Hool heeft plannen om EOS Coach Manufacturing Company te sluiten

Van Hool heeft op een bijzondere zitting van de ondernemingsraad bij EOS Coach Manufacturing Company in Bree haar voornemen bekend gemaakt om deze verlieslatende vestiging te sluiten.

Trefwoorden: #bedrijfssluiting, #busbouwer, #EOS Coach Manufacturing Company, #loonkost, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - De directie van Van Hool voelde zich genoodzaakt om deze moeilijke beslissing te nemen om de werking en de rendabiliteit van de Van Hool-groep niet in het gedrang te brengen.

De laatste 3 jaren was de vestiging in Bree verlieslatend. Voor de tweede helft van dit jaar zijn er geen werkopdrachten meer in het orderboek van de vestiging in Bree.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool : “Tijdens verschillende voorgaande ondernemingsraden werd steeds duidelijk gemaakt dat de marktvooruitzichten niet zo schitterend zijn. De wereldmarkt van bussen en coaches is een enorm competitieve markt met producenten die meer en meer hun productie van bussen en coaches naar lage loonlanden verschoven hebben. Om competitief te blijven is de Van Hool-groep genoodzaakt geweest te investeren in Macedonië, waar de loonkost beduidend lager is dan in België”.

De directie van Van Hool beseft dat, indien de fabriek in Bree daadwerkelijk gesloten wordt, deze beslissing grote gevolgen heeft voor de betrokken medewerkers. Het bedrijf wil er alles aan doen om voor een zo goed als mogelijke begeleiding te zorgen.

Indien het tot een effectieve sluiting komt, zal er een sociaal plan worden onderhandeld waarin onder meer volgende punten bespreekbaar zijn voor de directie: SWT (het vroegere brugpensioen) voor arbeiders en bedienden, eventuele mutaties naar Koningshooikt, de oprichting van een tewerkstellingscel, enz …