Productie industrie groeit gestaag door

CBS maakte bekend dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in januari 2,8% hoger was dan in januari 2015.

Trefwoorden: #CBS, #industrie, #Nederland, #productie

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Vooral de elektrische apparaten en farmaceutische industrie produceerden aanzienlijk meer. De productie van de industrie, voor seizoen gecorrigeerd, ligt op het hoogste niveau in bijna vier jaar tijd.

De productie van de elektrische-apparatenindustrie was 17% hoger dan in januari 2015. De farmaceutische industrie produceerde ruim 14% meer. Ook de transportmiddelenindustrie en de rubber- en kunststofindustrie groeiden harder dan gemiddeld.

Verder lag ook de productie van de voedingsmiddelen, metaalproducten en chemische producten hoger dan een jaar eerder. Daarentegen lag de productie van de machine-industrie net als in de voorgaande maanden lager dan een jaar eerder.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is echter sprake van een stijgende trend.

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in februari nauwelijks veranderd, maakte CBS een paar weken geleden bekend. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 3,2 in januari naar 3,1 in februari.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

De industriële ondernemers in Duitsland waren daarentegen in februari een stuk minder positief dan een maand eerder. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

De Duitse industriële dagproductie lag echter in januari 2,2% hoger dan een jaar eerder en steeg van december 2015 op januari 2016 met 3,3%.


(bron en infographic: CBS)