Eerste testrit semi-zelfrijdende auto’s op A2

Niet eerder reden in Europa semi-zelfrijdende auto’s tussen het gewone verkeer op een openbare weg.

Trefwoorden: #A2, #Aon, #BMW, #Business Lease Nederland, #Hyundai, #Mercedes, #Prodrive Training, #Royal HaskoningDHV, #semi-zelfrijdende auto, #Tesla, #Toyota, #Volvo

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Tesla )

ENGINEERINGNET.NL - Het ging om een test waarbij meer dan 50 semi-zelfrijdende auto’s in colonnes van zes op de A2 tussen al het andere verkeer reden. Deze eerste test vond op 16 maart plaats.

Het ging om semi-zelfrijdende auto’s van de merken BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo. De testauto's bepaalden zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger. Als een andere automobilist zich bijvoorbeeld tussen de semi-zelfrijdende auto's invoegde, remden de testauto's erachter zelf af om genoeg afstand te creëren. De testauto's stuurden zelf ook mee met de bochten in de weg.

De test is een initiatief van verzekeringsmaatschappij Aon, Business Lease Nederland, Royal HaskoningDHV en Prodrive Training. Met de test is een stap gezet om de voordelen en risico’s van hoog autonome auto’s in kaart te brengen.

Vincent Peeters, Algemeen Directeur van Business Lease Nederland: ’Het merendeel van de verkeersongelukken zijn het gevolg van menselijke fouten. De komst van steeds intelligentere technieken, zoals Adaptive Cruise Control, Lane Keeping Assist en Blind Spot Assistant, verkleinen de kans op verkeersslachtoffers. We zijn dan ook ontzettend trots dat wij als eerste in Europa een test met deze intelligente voertuigsystemen op de openbare weg hebben gerealiseerd. Hiermee zijn we weer een stap dichter bij het verhogen van de verkeersveiligheid.’

Voor de introductie van de zelfrijdende auto op de openbare weg is het nu vooral wachten op aangepaste Europese wet- en (privacy)regelgeving. Peeters verwacht dat binnen enkele jaren de eerste volledig zelfrijdende auto’s op de snelweg zijn te zien.

‘Naast het feit dat de zelfrijdende auto bijdraagt aan de verkeersveiligheid, heb je dankzij de ondersteunende technologieën straks alle tijd om tijdens de reis je mail bij te werken of een vergadering voor te bereiden. En dat zonder je stuur aan te raken.’

Om ervoor te zorgen dat de zelfrijdende auto geen toekomstmuziek blijft, onderzoekt de leasemaatschappij samen met Aon de mogelijkheid om ondersteunende technologieën kosteloos aan haar klanten aan te bieden.

Peeters: ‘Als leasemaatschappij kijken we verder dan alleen het leveren van een auto. Autobestuurders kunnen dankzij dit soort innovaties veiliger de weg op. En dat redt niet alleen levens, dat bespaart ook kosten. Daarom zetten we in op verdere ontwikkeling van de zelfrijdende auto.