Investeringen groeien minder hard in maart

CBS heeft vastgesteld dat in januari 2016 het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,2% groter was dan in januari 2015. Dit is een kleinere stijging dan de voorbije maanden.

Trefwoorden: #CBS, #groei, #materiële investeringen

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Dat komt vooral doordat de investeringen in personenauto’s in de laatste maanden van 2015 zeer sterk groeiden en in januari niet.

Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in maart iets minder gunstig dan in januari.

De investeringen in woningen waren in januari opnieuw hoger dan een jaar eerder. Ook in vrachtauto’s en dergelijke is meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. De investeringen in infrastructuur en machines krompen daarentegen.

Ook in personenauto’s is minder geïnvesteerd. In de laatste maanden van 2015 hebben bedrijven juist veel personenauto’s gekocht. Met de verhoging van de bijtellingstarieven en de BPM met ingang van 2016 was er voor bedrijven een fiscale prikkel om de aanschaf van personenauto’s naar voren te halen.

In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s per 1 januari 2016 invloed heeft gehad, kan niet met de CBS-cijfers worden vastgesteld.


(bron en infographic: CBS)