‘Happy Healthy Cow’ sluit koe aan op internet

De Universiteit Utrecht werkt met verschillende andere partijen aan de ontwikkeling van een sensor voor koeien, bedoeld om de gezondheid en het welzijn van koeien te bevorderen.

Trefwoorden: #communicatie, #Happy Healthy Cow, #Internet of Things, #Invenit, #IoT, #technologie, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: www.corwitfonds.nl/ )

ENGINEERINGNET.NL - Het zogeheten 'Happy Healthy Cow' project betreft een samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, wetenschappers, ingenieurs, ICT-specialisten en partijen uit de zuivelsector. Het gaat om de ontwikkeling van een sensor voor koeien, bedoeld om de gezondheid en het welzijn van koeien te bevorderen.

De sensor is uitgerust met verschillende technologieën om actuele informatie over gezondheid, welzijn, (re)productie en voeding van vee te kunnen verzamelen en analyseren en is aangesloten via internet. De veehouder, dierenartsen en wetenschappers hebben zo een belangrijk hulpmiddel in handen om informatie over gezondheid en welzijn van de koe nog beter te kunnen managen en onderzoeken.

Het ‘Happy Healthy Cow’ project maakt gebruik van de nieuwe technologische en communicatiemogelijkheden die de ‘Internet of Things’-revolutie biedt. Met gevoelige sensoren, die weinig energie verbruiken en frequent, op een veilige manier, kleine hoeveelheden data over grote afstanden verzenden, kunnen verschillende parameters voor het eerst samen in beeld worden gebracht.

Het hart van de sensor is de Clickey van het bedrijf Invenit, waar vanuit de signalen via het LoRa netwerk van KPN verstuurd worden naar het Clickey Cloud Cow Portal. LoRa staat voor Low Power Wide Area Network, ook wel LPWAN genoemd.

Het wordt zo op afzienbare termijn mogelijk om data te verzamelen, te verzenden, ‘in the cloud’ te analyseren en tot informatie om te zetten, om de data vervolgens via elk apparaat dat op internet is aangesloten aan de gebruiker aan te bieden. In dit geval de veehouder, maar ook de dierenarts en andere erfbetreders.

Uniek is dat zowel fysiologische parameters, zoals lichaamstemperatuur en hartslag, worden gemeten, alsook de beweging en positie van de dieren in de weide en op stal. De gehele set aan parameters zal veel informatie opleveren aangaande de gezondheid en het welzijn van melkkoeien.

Het Cor Wit Fonds ondersteunt dit wetenschappelijke onderzoek naar de gezonde koe. Dit fonds stelt zich ten doel om op het snijvlak van telecommunicatie en maatschappelijke relevantie wetenschappelijk onderzoek en creativiteit te stimuleren om een bijdrage te leveren aan ‘het goede leven’ – in dit geval ‘het goede leven’ van de koe.

Het wetenschappelijke deel van het project richt zich op het ontwikkelen van algoritmen om patronen in de data zichtbaar te maken en te begrijpen, en zo meer inzicht te verschaffen in het gedrag en welzijn van een typische gezonde koe. Een promovendus, gefinancierd door het Cor Wit Fonds, gaat hieraan werken. De promovendus maakt daarbij gebruik van snelle ontwikkelingen op het gebied van de analyse van ‘Big Data’.

Door slimme combinaties van de koe-signalen zal de gezondheid en het welzijn van de melkkoe continu online te volgen zijn, waardoor er bij een eventuele verstoring tijdig kan worden bijgestuurd.


Op de foto:
Medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde met de eerste ‘Happy Healthy Cow’ deelnemer.