Ruim 2,3 miljoen EU-subsidie voor Smart Industry Field Lab Flevoland

Dit bedrag is bestemd voor onderzoek naar het automatiseren van productieprocessen van composietproducten, waarbij het gaat om een totale investering van 5,9 miljoen euro.

Trefwoorden: #composiet, #EU-subsidie, #Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, #Flevoland, #productie, #Smart Industry Field Lab

Lees verder

Nieuws

( Foto: NLR )

ENGINEERINGNET.NL - Een Nederlands consortium, bestaande uit bedrijven, onderzoeksinstellingen, hogescholen en een universiteit, ontvangt voor het project ‘ACM Pilot Plant’ ruim 2,3 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is initiatiefnemer van dit project. In totaal wordt er 5,9 miljoen euro geïnvesteerd.

De EFRO-subsidie wordt ingezet om onderzoek te doen naar het automatiseren van productieprocessen van composietproducten. ‘ACM Pilot Plant’ is één van de eerste ‘Smart Industry Field Labs’ in West-Nederland volgens het Smart Industries-beleid van het Ministerie van Economische Zaken. Ook is dit het eerste Flevolandse project dat in de nieuwe subsidieperiode goedgekeurd is.

Het doel van dit project is om nieuwe producten te ontwikkelen tot het niveau van marktintroductie, met als onderscheidende eigenschap dat ze lichter of goedkoper zijn dan andere producten op de markt.

Field Labs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Ook versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid op een specifiek Smart Industry-thema.

De rode draad van dit project is de inzet van de Automated Composites Manufacturing ACM-Pilot Plant van het NLR. De ACM-Pilot Plant is begin 2015 geopend en is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de provincie Flevoland en een samenwerkingsverband met Fokker Landing Gear.

Het NLR werkt in het kader van het EFRO-project samen met de bedrijven Fokker Landing Gear, Label Breed/Kaptein Roodnat, Ampyx Power, PAL-V, Corellian, Bright Composites, VABO Composites en Omron Europe. Bij dit project zijn ook TNO, TU Delft, de hogescholen Fontys en Windesheim aangesloten via onderzoeks- en onderwijsprojecten.

Met het project worden de concurrentiekracht en het innovatief vermogen van de regionale maakindustrie versterkt en wordt een impuls gegeven aan het beleid van de provincie om Flevoland op de kaart te zetten als het centrum in Europa voor onderzoek naar en ontwikkeling van composietproducten.

“Het NLR is belangrijk voor de economie van Noordelijk Flevoland: als kennisinstituut en als banenmotor," aldus gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “Met het Field Lab hebben regionale mkb’ers faciliteiten tot hun beschikking die anders onbereikbaar en onbetaalbaar zouden zijn. De provincie is dan ook erg blij met deze bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het Field Lab van het NLR.”

Het project sluit aan bij de Economische Agenda Flevoland 2012–2015 en op het door de provincie Flevoland ondersteunde CompoWorld-programma.

Het project ‘ACM Pilot Plant’ krijgt subsidie vanuit het Operationeel Programma Kansen voor West II. Dit is een samenwerkingsverband van de vier Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).