Diagnose-app voor malaria wint eerste Belgische Mobile Health hackaton

Mobile Malaria Labs wint bij Pfizer in Elsene eerste Belgische mHealth hackathon met app die van smartphone een microscoop maakt om malaria 'in een prik en een klik' te diagnosticeren.

Trefwoorden: #gezondheid, #healthcare, #mhealth, #Mobile Malaria Labs, #MOMALA

Lees verder

research

( Foto: winnende team MOMALA )

ENGINEERINGNET.BE - Pfizer, IBM, BASE, Artilium, Onafhankelijk Ziekenfonds en Partena organiseerden samen de eerste mHealth hackathon in België. 108 developers, designers en gezondheidsexperten uit een tiental verschillende Europese landen staken een heel weekend de koppen bij elkaar om een concrete digitale oplossing te bedenken dat de gezondheidszorg ten goede komt.

Het winnende team is MOMALA (Mobile Malaria Labs), een klein toestel dat van een smartphone een microscoop maakt om malaria in een prik en een klik te diagnosticeren. Via het toestel kan men bloed prikken en analyseren.

De app geeft aan of de patiënt malaria heeft en moet worden behandeld. In de app is een algoritme actief dat werkt op basis van wetenschappelijke data, waardoor de diagnose dat van een expert evenaart.

Teamleider Bram den Teuling: “Het probleem met malaria is dat het veel te laat wordt vastgesteld. In rurale gebieden waar malaria veel voor komt zijn er vaak geen labo-uitrustingen. Door malaria vroeger te diagnosticeren, kan men jaarlijks 500.000 levens redden.”

Diane Kleinermans, adviseur van Belgisch Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, maakte de winnaar bekend. “We waren enorm onder de indruk van het niveau van het werk en de presentaties. We kijken uit naar meer.”


EN OOK NOG
Andere ideeën die de belangstelling van de jury wekten waren onder andere iMoveUp, een app om thuis kine te volgen na een zware knieoperatie en Willy, een app die erectie-stoornissen detecteert met een wearable voor ’s nachts.
Ook Myhealthbox viel op door in te spelen op de grote nood aan patiënten die willen meewerken aan klinische studies. Door de app kunnen patiënten sneller in contact worden gebracht met de verschillende klinische studies.