Twee prijswinnende ontwerpen van 3D-geprinte technische onderdelen

Spaanse Atos en Britse student Cassidy Silbernagel winnen prijs en demonstreren mogelijkheden van 3D-printing met Aerospace Integrated Bearing en behuizing voor montage van elektromotoren.

Trefwoorden: #3-d, #3d-print, #3d print, #additive industries, #Aerospace

Lees verder

research

( Foto: Additive Industries )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens de Additive World Conference in Eindhoven heeft inrichter Additive Industries de winnaars bekendgemaakt van zijn Additive Manufacturing Challenge 2016.

De twee finalisten wisten de mogelijkheden van ontwerp voor 3D-printfabricage schitterend in de verf te zetten.

Zo pakte het team AtoS AM Engineering (Atos SE, Spanje) in de categorie professionals uit met zijn ontwerp van een 'Aerospace Integrated Bearing', een geïntegreerd bolscharnier voor het bevestigen en afstellen van zonnepanelen die bevestigd worden aan satellieten.

Het ontwerp bevat diverse losse onderdelen die samenkomen in één nieuw ontworpen samenstelling met minimale assemblage. Tevens hebben ze een substantiële gewichtsreductie gerealiseerd in combinatie met een verbeterde functionaliteit.

De winnaar onder de studenten is Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham in Engeland. Hij is erin geslaagd om een behuizing te ontwerpen waarmee een elektromotor kan worden gemonteerd in de bestaande krukaskamer van een verbrandingsmotor.

Hiermee kan een bestaande motorfiets worden omgebouwd naar een elektrische aandrijving. In zijn ontwerp brengt hij acht onderdelen terug tot één lichtgewicht onderdeel. Bovendien heeft hij de ruimte voor koeling van de elektromotor slim geïntegreerd en afgeronde doorvoeren gecreëerd voor de kabels.

Er was een eervolle vermelding voor de software van Juhun Lee en Paul Kassabian waarmee automatisch de 3D te printen ophangsteunen voor glazen gevelpanelen voor de bouw kunnen worden gegenereerd.


OP DE FOTO
Jury en winnaars zijn (van links naar rechts, van achterste rij naar voren): Achterste rij: Mr. David SK Wong (Nanyang Polytechnic, jurylid), Janne Kyttanen (Digitale Beeldhouwer, jurylid), Erik de Bruijn (Ultimaker, voorzitter van de jury), Rein van der Mast (AddLab, jurylid), Mirko Bromberger (Altair, jurylid). Voorste rij: Elvira León en Javier Buhigas (Team AtoS AM Engineering, Winnaars in de categorie Professionals)

ACHTERGROND
Additive Industries lanceerde de tweede ‘Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge’ tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober 2015. Professionals en studenten gaan de strijd aan in twee categorieën. Zij worden uitgedaagd om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D-printen.