Technische sector verwacht omzetstijging in 2016

Iets meer dan de helft van alle technische bedrijven verwacht dat de omzet dit jaar groeit (51%), waarbij 45% van de technici aangeeft dat de omzet vorig jaar al gestegen is.

Trefwoorden: #ROVC, #technische bedrijven, #tecnici

Lees verder

Nieuws

( Foto: ROVC )

ENGINEERINGNET.NL - ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, publiceert deze cijfers vandaag in de eerste editie van de ROVC TechBarometer.

Het gaat om een onderzoek uitgevoerd onder 1.231 respondenten uit de industrie en utiliteitsbouw. Het rapport geeft inzicht in markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Om economische groei te realiseren, geeft 29% van de respondenten aan verbetermethodes te implementeren. Denk hierbij aan methodes als Lean, Six Sigma of WCM, die allen werkprocessen verbeteren. Het innoveren met producten of diensten staat op nummer twee (28%). De derde plaats wordt in beslag genomen door het opleiden van medewerkers om zo de bedrijfsresultaten te optimaliseren (22%).

De respondenten zijn ook gevraagd naar de belangrijkste ontwikkelingen voor hun organisatie de komende drie jaar. Allround inzetbaarheid van technici blijkt met afstand de belangrijkste ontwikkeling (50%). Dit betekent dat er vooral vraag is naar technische medewerkers die meer dan één vakgebied beheersen en multi-inzetbaar zijn.

18% van de respondenten geeft daarnaast aan automatisering belangrijk te vinden, zowel nu als in de toekomst. Verder wordt het borgen en bijbrengen van kennis en kunde gekenmerkt als één van de belangrijkste huidige ontwikkelingen (15%). 18% geeft tevens aan dat dit de komende jaren ook een belangrijk onderwerp blijft.

John Huizing, algemeen directeur van ROVC: "Wanneer het goed gaat met de technische sector, gaat het ook goed met Nederland. Bijna een vijfde van de beroepsbevolking heeft namelijk een technisch beroep. Daarnaast is de technische branche verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse export.

Dit betekent wel dat we voor nieuwe uitdagingen komen te staan. 2016 wordt het jaar van allround inzetbaarheid. Dit kan echter alleen gerealiseerd worden als technische bedrijven investeren in kennis en kunde."