Analytik Jena sinds kort volledig in handen van Endress+Hauser

Zwitserse fabrikant Jena komt volledig in handen van Endress+Hauser, nadat het resterende 3.4% van de aandelen overneemt.

Trefwoorden: #Analytik Jena, #analytische instrumentatie, #Endress+Hauser, #Jena, #overname

Lees verder

Techniek

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.BE - Het is niet zo bekend in technische kringen, maar tot voor kort was Endress+Hauser geen volledige aandeelhouder van de Zwitserse fabrikant van analytische instrumentatie Jena.

Endress+Hauser nam dat bedrijf in 2013 over, maar verwierf toen niet de volledige eigendom. Een klein deel van de aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf ging destijds - en ook later niet - in op het overnamebod.

In september 2015 lanceerde Endress+Hauser daarom een zogenaamd 'uitrookbod', waarbij de prijs per aandeel door een onafhankelijke partij werd vastgelegd op 13,68 euro. Vlak voor de bod was 96,6% in handen van de nieuwe aandeelhouder.

Bij een uitrookbod zijn alle minderheidsaandeelhouders verplicht in te gaan op de transactie en ontvangen ze de vastgelegde waarde in cash.

Voor Endress+Hauser gaat het om een belangrijke acquisitie. Jena is markleider in analytische instrumentatie, en de overnemer gaf vroeger al te kennen instrumenten te willen gaan bouwen voor zowel de laboratorium- als de producerende zijde. Van de (product)ontwikkelings- tot de productiefase dus.

Analytik Jena stelt wereldwijd bijna 1.000 personen tewerk.