Toekomst Vlaamse diepe geothermie gerelateerd met landgebruik

De keuze voor het inzetten van geothermiecentrales wordt niet enkel bepaald door de potentie van de ondergrond, maar hangt ook samen met warmte- en energiegebruikers bovengronds.

Trefwoorden: #diepe geothermie, #energiegebruiker, #geothermie, #onderzoek, #VITO, #warmtegebruiker

Lees verder

research

( Foto: Vlaams Bouwmeester )

ENGINEERINGNET.BE - Het ontwerpend onderzoek ‘Atelier Diepe Geothermie’ benadert dit vraagstuk daarom expliciet vanuit ruimtelijk oogpunt en exploreert in twee cases hoe we in deze ‘perifere’ en minder verstedelijkte regio kunnen omgaan met de ruimtelijke en socio-economische gevolgen van de ontwikkeling van diepe-geothermiecentrales.

De twee cases zijn de technologiecluster in Mol en het Kolenspoor in Genk. In Mol, waar het potentieel voor geothermie hoog is, maar de vraag eerder laag, werd een ‘eilandenaanpak’ onderzocht, waarbij een kritische massa aan warmtevragers wordt er bereikt door te clusteren in meerdere eilanden.

Rond het Kolenspoor in Genk werkte men met een gekoppelde (of netwerk)aanpak, waarbij verschillende geothermische warmtebronnen aan­gesloten worden op een warmtenet, dat op zijn beurt verschillende woonkernen en andere consumenten verbindt.

De studie ‘atelier diepe geothermie’ werd uitgevoerd door 51N4E in het kader van Labo Ruimte en in opdracht van het Team Vlaams Bouwmeester, Ruimte Vlaanderen en VITO.