Crowdfunding voor terughalen fietsproductie naar Nederland

Mokumono Cycles heeft voor dit doel in een paar dagen al ruim 23.000 dollar opgehaald via Kickstarter, waarbij het streven is om binnen 30 dagen 90.000 dollar op te halen.

Trefwoorden: #crowdfunding, #fietsen, #fietsproductie, #Kickstarter, #Mokumono Cycles

Lees verder

Techniek

( Foto: Mokumono )

ENGINEERINGNET.NL - De Mokumono is een stadsfiets waarvoor een innovatief productieproces is bedacht, dat geïnspireerd is op de auto-industrie. De fietsframes worden gemaakt van twee platen aluminium, die ieder de helft vormen van het frame. Deze platen worden in een vorm gedrukt en vervolgens met lasers aan elkaar gelast worden.

"De Europese auto-industrie heeft het voor elkaar gekregen om een deel van de productie binnen Europa te houden door technieken toe te passen die zich makkelijk laten automatiseren," stelt oprichter Bob Schiller van het in Amsterdam gevestigde Mokumono Cycles.

“Het is op deze manier mogelijk om het productieproces in vergaande mate te automatiseren," vervolgt Schiller. "Hierdoor gaan de arbeidskosten significant omlaag en is het dus mogelijk om weer fietsen te bouwen in Nederland.”

De productietechniek komt ook terug in het ontwerp van het sterke en lichtgewicht frame. De hoge rand aan de omtrek van het frame splitst het frame in de twee tegenovergestelde delen, waarmee de nadruk komt te liggen op de manier waarop deze gebouwd is.

De onderdelen die gekozen zijn voor de Mokumono zijn daarnaast van de hoogste kwaliteit: zo zit het Gatessnaaraandrijvingssysteem erop, met een fietsriem van koolstofvezel, en de Shimano 105 groep hydraulische schijfremmen.

Mokumono zal te krijgen zijn in twee verschillende specificaties: een versie met één versnelling en een versie met acht versnellingen met een interne versnellingsnaaf.

De Mokumono is via de Kickstarter campagne te bestellen in verschillende versies, vanaf 1.150 dollar voor de versie met één versnelling en vanaf 1.400 dollar voor de versie met acht versnellingen. De Mokumono zal wereldwijd verscheept worden in december 2016.

Ook is er een speciale versie van de fiets verkrijgbaar, die in een beperkte oplage wordt uitgebracht van tien stuks. Deze fiets heeft onder meer een oplagenummer, is gegraveerd met de naam van de eigenaar en heeft een speciale afwerking.