Middelkerke plaatste zonnepanelen op daken van 17 gemeentelijke gebouwen

Om haar CO2-uitstoot met meer dan 20% te verminderen en de energiekosten te verlagen, heeft de gemeente zonnepanelen op daken geplaatst met een totaal vermogen van 1 MW.

Trefwoorden: #Ecorus, #gemeente, #gemeentelijke gebouwen, #Middelkerke, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ecorus )

ENGINEERINGNET.BE - Ecorus werd geselecteerd om een ontwerp te leveren voor de haalbaarheid, bevoorrading, constructie, installatie en aansluiting van een fotovoltaïsch systeem voor 17 gemeentelijke gebouwen.

Het gemeentebestuur ontving een ontwerp met de aanbeveling voor de gemeente om zonnepanelen te installeren op daken van in totaal 5000 m². De totale oppervlakte is zo groot als een voetbalveld.

De meeste zonnepanelen werden geplaatst op de sporthallen ‘De Branding’ en ‘De Bamburg’ en op de gemeentelijke werkplaatsen.

Voor het project was een investering van 1 miljoen euro nodig, die naar schatting over 8 jaar zal zijn terug verdiend. De zonnepanelen zullen ongeveer 20% van de elektriciteit leveren, die in de betreffende gemeentelijke gebouwen nodig is.

De bouw van het zonnepanelenproject begon op 10 juli 2015. Bij dat project hoorde ook het bestuderen van het energieverlies in alle gemeentelijke gebouwen en het implementeren van een plan om die verliezen te beperken door extra isolatie en digitalisering van de verwarmingssystemen.

In boilerruimtes en op daken werd strategische isolatie geplaatst om het energieverbruik in de gebouwen tot een minimum terug te brengen.

Het installeren van de zonnepanelen was niet eenvoudig aangezien ze op 17 verschillende daken moesten worden geplaatst en voor elk van die daken een licht aangepast montagesysteem nodig was. De constructiefase duurde in totaal 4,5 maanden.

De nieuwe systemen op de daken genereren jaarlijks ongeveer 1000 MWh aan elektriciteit. Bovendien wordt verwacht dat ze elk jaar 127 ton aan koolstofdioxide zullen besparen.

Dat komt overeen met de CO2-uitstoot van 128 gezinnen gedurende één jaar.