Inhuldiging eerste openbaar waterstofstation in België

Eind vorige week hebben Minister Annemie Turtelboom en twee vertegenwoordigers van de Europese Commissie het eerste openbare waterstoflaadstation in Zaventem ingehuldigd.

Trefwoorden: #Air Liquide, #elektrische auto, #waterstof, #waterstoftankstation, #Zaventem

Lees verder

Techniek

( Foto: Air Liquide )

ENGINEERINGNET.BE - Dit openbaar waterstofstation, ontworpen, geïnstalleerd en uitgebaat door Air Liquide betekent de start van waterstof als propere energiebron in België.

Het waterstofstation werd gebouwd in het kader van het SWARM-project. Het kreeg de financiële steun van het Europees Fonds Fuel Cells and Hydrogen - Joint Undertaking, een publiek-privaat partnerschap dat de ontwikkeling van waterstofenergiegerelateerde applicaties wil ondersteunen.

Het station werd gebouwd op een terrein dat ter beschikking werd gesteld door Toyota Motor Europe en maakt het mogelijk België aan te sluiten op het Europese waterstofnetwerk.

De waterstof die er wordt geleverd komt tot stand door elektrolyse, een procedé dat nul CO2 uitstoot. Er kunnen tussen 30 en 40 laadbeurten per dag worden uitgevoerd in minder dan 5 minuten, goed voor een autonomie van gemiddeld 500 km.

In Europa heeft Air Liquide al verschillende waterstoflaadstations in gebruik genomen die voor het grote publiek toegankelijk zijn, namelijk in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Er wordt momenteel ook gewerkt aan andere stations in de Verenigde Staten en in Japan.


Op de foto:
Bruno Forget (Directeur Hydrogène Energie Air Liquide Advanced Business), Annemie Turtelboom (Vlaamse Minister voor Energie), Karine Boissy Rousseau (Directeur General Air Liquide Benelux), Magda Kopczynska (Director of Innovative and Sustainable Mobility at European Commission)