Groot wetenschapsevent voor Belgische jongeren

Op 29 en 30 april komen meer dan 1.000 Belgische jongeren samen voor drie grote wetenschappelijke evenementen: Wetenschaps-EXPOSciences, Climate Challenge Conference en Robocup Junior.

Trefwoorden: #Climate Challenge Conference, #Robocup Junior, #Tour & Taxis, #VUB, #WetenschapsEXPOSciences

Lees verder

Opleiding

( Foto: screen YouTube - Wtnschp )

ENGINEERINGNET.BE - Deze Wetenschaps­EXPO­Sciences wordt georganiseerd door Jeunesses Scientifiques de Belgique en het Expertisecentrum Wetenschaps­communicatie Brussel, verbonden aan de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.

Op zaterdag en zondag vindt de dertigste ‘WetenschapsEXPOSciences’ plaats in Tour & Taxis. Tijdens deze verjaardagseditie van de wetenschapswedstrijd, demonstreren Belgische en internationale jongeren tussen zes en twintig jaar oud hun wetenschappelijke en technologische projecten.

De afgelopen maanden enquêteerden, experimenteerden en innoveerden deze jonge uitvinders er op los in klaslokalen, praktijkruimtes, laboratoria of thuis aan de keukentafel.

Op 29 en 30 april stellen ze hun uitvinding of onderzoek voor aan elkaar en aan de bezoekers van de Expo. Een jury van professionele en academische experts kiest er de beste projecten uit, die België zullen vertegenwoordigen op Wetenschaps­EXPO’s in het buitenland.

De Expo wordt geflankeerd door een hele resem demonstraties, informatiestands en workshops over leren en werken in de wetenschappelijke en technologische sector.

Op vrijdagvoormiddag verzamelen zich ook honderden jongeren uit het hoger secundair onderwijs voor de Climate Challenge Conference, waar ze de impact van COP21 met experts ter zake bespreken en hun eigen ideeën voor klimaatprojecten voorstellen.

Op zaterdag stelt Robocup Junior zich op naast de Wetenschaps­EXPO. Robocup Junior is een heuse robotwedstrijd voor jongeren van 8 tot 18 jaar. Niet minder dan 90 teams of 500 jongeren bouwden en programmeerden tijdens de afgelopen weken hun robots.

Samen met hun coaches ontdekten ze alles over robotica en leerden ze programmeren en werken met motoren en sensoren.

Tijdens de wedstrijddag op zaterdag 30 april laten ze vervolgens hun robots wedijveren voor de eerste prijs in één van drie verschillende wedstrijddisciplines: Rescue Robots, Advanced Rescue Robots en Robot Dans.