Nederlandse bedrijven werken aan bouw ’s werelds langste spoortunnel

BAM, Boskalis en Van Oord hebben contracten ter waarde van honderden miljoenen euro's verworven voor de aanleg van de Fehmarnbelt-verbinding tussen Denemarken en Duitsland.

Trefwoorden: #BAM, #Boskalis, #Fehmarnbelt-verbinding, #Fehmarn Belt Contractors, #Van Oord

Lees verder

Techniek

( Foto: BAM )

ENGINEERINGNET.NL - Met een totale lengte van achttien kilometer wordt dit de langste spoortunnel ter wereld. Deze komt te liggen tussen de Duitse regio Sleeswijk-Holstein en de Deense regio Lolland Falster.

De tunnel krijgt een dubbele spoorlijn en een vierbaansweg. Dit verkort de reistijd tussen Duitsland en Denemarken van een uur per veerboot tot tien minuten met de auto of zeven minuten met de trein.

BAM neemt deel via de joint venture Femern Link Contractors. Deze joint venture heeft drie contracten verworven: twee voor de bouw van de afzinktunnel en een productiefaciliteit voor de prefabricatie van de tunnelelementen en een contract voor de bouw van de toeritten naar de tunnel, tolgebouwen en bruggen. De drie contracten hebben een gezamenlijke waarde van 3,4 miljard euro, waarvan een kwart voor BAM bestemd is.

De joint venture wordt gevormd door de partijen VINCI Construction Grands Projets, Per Aarsleff, BAM Groep (met de drie werkmaatschappijen BAM Infra, BAM International en Wayss & Freytag Ingenieurbau), Solétanche-Bachy International, CFE en Max Bögl Stiftung & Co.

De joint venture heeft Dredging International(DEME Group) aangesteld als onderaannemer voor de tunnelcontracten en COWI als consultant.

Boskalis en Van Oord nemen deel aan het project via de joint venture Fehmarn Belt Contractors. De werkzaamheden omvatten het baggeren van een tunnelsleuf in de zeebodem over een afstand van 16 kilometer. Het gebaggerde materiaal zal worden hergebruikt voor de aanleg van een nieuw recreatie- en natuurgebied aan de Deense kant van de Fehmarnbelt.

De joint venture zal tevens een nieuwe werkhaven aanleggen waar de tunnelaannemers een werf zullen bouwen voor de fabricage van de tunneldelen. Voor zowel Boskalis als Van Oord is hiermee een bedrag van 300 miljoen euro gemoeid.

De start van de bouw is gepland in januari 2018 en is afhankelijk van vergunningen van de Duitse overheid. De realisatie van de Fehmarnbelt-verbinding neemt naar verwachting 8,5 jaar in beslag.