iMinds ‘HIPS’ wint Agoria eHealth Award als beste ICT-project

Het ‘HIPS’-project stemt patiënten, middelen en informatiestromen in zorginstellingen beter op elkaar af. Dit zou zorginstellingen tot 30% van hun supply chain-uitgaven kan helpen besparen

Trefwoorden: #Agentschap Innoveren en Ondernemen, #Agoria, #Agoria eHealth Award, #HIPS-project, #iMinds, #RFID

Lees verder

Nieuws

( Foto: iMinds - Agoria eHealth Award )

ENGINEERINGNET.BE - Het iMinds ‘HIPS’-project is de trotse winnaar van de Agoria eHealth Award in de categorie ‘beste ICT-project dat kwaliteitssystemen verbetert en processen optimaliseert’.

HIPS onderzocht hoe de informatiestromen en middelen in een ziekenhuis (medewerkers, infrastructuur en materiaal) beter kunnen worden afgestemd op het zorgtraject van patiënten; als concrete toepassing werd gekozen voor de processen in het domein van heupchirurgie.

Na een traject van twee jaar presenteerde het consortium van Vlaamse bedrijven (Amaron, Aucxis en H.Essers), de ziekenhuizen AZ Maria Middelares (Gent) en AZ Nikolaas (Sint-Niklaas) en een aantal academische partners een methodologie die zorginstellingen tot 30% van hun supply chain-uitgaven kan helpen besparen.

En dat door het gebruik (en verbruik) van medisch materiaal tijdens een ingreep op een semi-automatische manier te registreren - via RFID-tags en visuele herkenningstechnologie.


Over het HIPS-project
HIPS bracht twee ziekenhuizen (AZ Maria Middelares uit Gent en AZ Nikolaas uit Sint-Niklaas) en academische onderzoekers (van UGent, iMinds - UGent en iMinds - VUB) samen met een aantal industriepartners die een belangrijke opportuniteit zagen in de ontwikkeling van oplossingen om de werking van ziekenhuizen te optimaliseren.

Het project werd gecofinancierd door iMinds en kreeg projectondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.


Dit waren de winnaars van een Agoria eHealth Award
in de andere categorieën:

  • Beste project: Appi@Home – Universitair Ziekenhuis Antwerpen
  • Award van de jury: SNOMED-CT – Erasmusziekenhuis
  • Award voor het beste mobile health-project: Andaman7 – A7-Software
  • Award voor het beste innovatieproject: Het Digitaal Onco Platform (DOP) - Universitair Ziekenhuis Gent & vzw CoZo Vlaanderen
  • Award voor de hoogste ROI of hoogste medische return: MeanderNet – De Meander vzw