Celtic Cooling haalt voor 20 miljoen euro aan Oezbeekse orders binnen

Het bedrijf is internationaal een trendsetter in koel- en vriestechniek en levert aan de Oezbeekse voedingsindustrie installaties voor het invriezen van fruit en groente.

Trefwoorden: #Celtic Cooling, #GMV, #Individual Quick Frozen, #koeltechniek, #Oezbekistan, #voedingsindustrie, #vriestechniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Celtic Cooling )

ENGINEERINGNET.NL - Eind mei ondertekenden een handelsdelegatie uit Oezbekistan en GMV, brancheorganisatie van Nederlandse machineproducenten voor de voedselverwerking en -verpakking, twee samenwerkingsovereenkomsten. Daarin staat onder andere de intentie dat voor 31 miljoen euro aan opdrachten te vergeven is aan leden van GMV.

Celtic Cooling verkocht in Oezbekistan al drie IQF-installaties (Individual Quick Frozen), waarvan de eerste deze maand in bedrijf wordt gesteld. Onderweg naar Tasjkent is momenteel zo’n installatie voor het invriezen van fruit en groente, voor opdrachtgever Gold Dried Fruit. Deze wordt na de zomer in gebruik genomen.

Obstakel bij het sluiten van deze overeenkomst was dat het voor Oezbeekse bedrijven moeilijk is om de eigen valuta om te zetten in Westerse valuta. Dat gaat nu gebeuren via de Oezbeekse Ipak Yuli Bank, die ook deelnam aan de missie, en als een van de weinige Oezbeekse banken is aangesloten op het internationale bankensysteem.

De handelsdelegatie van zo’n tien Oezbeekse bedrijven bestond vooral uit ondernemingen in de groente- en fruitverwerking en koelopslag, naast enkele handelsorganisaties. GMV nam de bedrijven en organisaties mee op bezoek bij innovatieve bedrijven en organisaties.

Celtic Cooling heeft een hoofdkantoor in Nederland en vestigingen in Ghana, Kenia, Ethiopië, Kazachstan, Rusland en Dubai. De onderneming bezit circa 20 jaar ervaring in het ontwerpen en installeren van maatwerk koel- en vriesinstallaties, airconditioningsystemen en turn-key oplossingen voor groente, fruit, bloemen en andere doeleinden.

Het bedrijf werkt voor opdrachtgevers uit diverse segmenten van het bedrijfsleven, met een team van circa 50 werknemers.

GMV telt ongeveer 60 leden in sectoren als Bakery, Biobased, Dairy and Liquid, General Foods, Meat & Feed, Packaging en Storage & Handling. Samen vertegenwoordigen de leden zo’n 70 procent van de voedselverwerkend industrie in Nederland.

GMV stelt het internationale aanspreekpunt voor de sector in Nederland te zijn voor overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.