Rijkswaterstaat test inzet drone voor inspecties en handhaving op het water

Inzet van de drone richtte zich op het controleren van lozingen in de haven van Lauwersoog, de dijk van het Lauwersmeer naar de Waddenzee te inspecteren en om drenkelingen te lokaliseren.

Trefwoorden: #drone, #inspecties, #Rijkswaterstaat, #ScanEagle

Lees verder

Techniek

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - De experimenten zijn van 30 augustus tot en met 2 september uitgevoerd in Lauwersoog en omgeving. Voor de testen is gebruik gemaakt van een onbemand vliegtuig van het ministerie van Defensie, de ScanEagle.

De ScanEagle is een onbemand vliegtuig dat inlichtingen kan inwinnen over een situatie en de omgeving. Dit doet het toestel met een daglichtcamera en voor nachtopnames met een infraroodcamera. De beelden van de camera zendt het toestel live door naar een grondstation, waar ook de besturing van de camera plaatsvindt.

De camerabeelden blijken van hoge kwaliteit te zijn en er zijn dingen gezien, die bij de inzet van bijvoorbeeld een helikopter veel moeilijker zijn waar te nemen. Alle experimenten worden de komende tijd uitgebreid geëvalueerd.

Rijkswaterstaat is voortdurend op zoek naar slimme, duurzame, veilige en betaalbare manieren om Nederland veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Experimenten zoals deze zijn nodig om scherp te krijgen hoe technologische vernieuwingen, zoals bijvoorbeeld sensoren en drones, kansrijk zijn in te zetten.

Deze oefening is een mooie gelegenheid voor Rijkswaterstaat en het ministerie van Defensie om samen te experimenteren en te verkennen of de middelen van Defensie bruikbaar zijn voor de taken van Rijkswaterstaat. De eenheden van de Koninklijke Landmacht oefenen om ingezet te kunnen worden in binnen- en buitenland.

In Nederland kunnen overheidsorganisaties een beroep doen op de kennis en middelen van Defensie.