5,7 miljoen euro voor innovatie zorg in grensregio met Duitsland

De EU, provincies en bedrijven trekken dit bedrag uit voor het Nederlandse MKB die samen met bedrijven en instellingen over de grens een vernieuwend zorgproduct op de markt willen brengen.

Trefwoorden: #gezondheidszorg, #innovatieprogramma MIND, #INTERREG V programma, #zorgsector

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Gedeputeerde Michiel Scheffer gaf onlangs in Enschede het startsein voor het innovatieprogramma MIND (Medische Innovaties in Nederland & Duitsland).

De toenemende vergrijzing, een tekort aan goed opgeleid zorgpersoneel en de opkomst van nieuwe ziektebeelden stellen nieuwe uitdagingen aan de gezondheidszorg. MIND stimuleert Nederlandse en Duitse bedrijven om hier samen een antwoord op te vinden.

Scheffer: ‘In het grensgebied zit veel kennis op het gebied van de gezondheidszorg, maar bedrijven en kennisinstellingen over de grens weten elkaar vaak niet te vinden. MIND helpt het MKB bij het vinden van geschikte samenwerkingspartners. Samen maken ze werk van innovaties die helpen de zelfredzaamheid van de patiënt te vergroten en de gezondheidszorg ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden.’

Bij de start presenteerden zes voorbeeldprojecten hun innovaties. Van slimme brillen voor ouderen en visueel gehandicapten tot een nieuwe dialysebehandeling die nierpatiënten een toekomst zonder donornier wil geven. Zij krijgen ondersteuning bij het ontwikkelen van prototypen en business cases.

Scheffer: ‘MIND staat dichter bij de markt dan andere innovatieprogramma’s. Het gaat niet alleen over kennisontwikkeling, maar ook over de ontwikkeling van business cases om producten op de markt te brengen.’

Via het INTERREG V programma stellen de EU en regionale overheden 3,5 miljoen euro beschikbaar voor het MIND project. Samen met de 2,2, miljoen euro aan eigen bijdragen van bedrijven is dit een investering van 5,7 miljoen euro in de regionale economie in de grensstreek van Nederland en Duitsland.