CWI lanceert spin-off Stokhos Emergency Mathematics

Spin-off bedrijf Stokhos Emergency Mathematics levert sofwareoplossingen voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten op basis van toekomstverwachtingen.

Trefwoorden: #algoritme, #CWI, #hulpdiensten, #spin-off, #Stokhos Emergency Mathematics

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf komt voort uit wetenschappelijk onderzoek van de Stochastics-groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.

Vincent van den Brekel (CEO): "In Nederland moet binnen 15 minuten een ambulance ter plekke zijn. In ongeveer 7% van de gevallen wordt dit niet gehaald. De oorzaak hiervoor ligt vaak in de beschikbaarheid van ambulances in de buurt van het ongeval op het moment van de melding. Ons product komt op een heel geschikt moment op de markt."

Flevoland is de eerste regio waarin Stokhos' software volledig toegepast zal worden. De startup tekende na een succesvol pilotproject een contract met de GGD Flevoland. In de komende maanden zal de stadsregio Amsterdam volgen.

Van den Brekel: "Het bedrijf richt zich niet alleen op de Nederlandse ambulancemarkt, maar wil zijn diensten uitbreiden naar andere landen en diensten, zoals brandweer, politie en taxibedrijven".

Stokhos ontwikkelt algoritmes die de dekking van beschikbare ambulances binnen een regio optimaliseert. De software is in staat patronen te herkennen in de vraag naar ambulances, gebaseerd op demografische gegevens, historische data van noodoproepen en veranderlijke factoren zoals weer en verkeer.

Het nieuwe systeem vertaalt dit in een optimale verdeling van ambulances over de regio. Het berekent deze verdeling opnieuw na elke oproep of verandering in beschikbare ambulances, zodat de resterende ambulanceteams proactief naar een nieuwe locatie worden gestuurd die een betere dekking over de regio geeft.

De software geeft suggesties aan meldkamercentralisten om het operationele proces te verbeteren, zodat aanrijtijden korter worden, mogelijk meer levens gered kunnen worden en de zorgkosten kunnen dalen.


(bron: CWI)