De Croo: De vijf prioriteiten voor een digital Belgium - invitatie

Hoe kan België een‘digital frontrunner’ worden? Op het ABISS-event licht minister van digitale agenda Alexander De Croo de vijf prioriteiten toe die daar volgens hem voor nodig zijn.

Trefwoorden: #Abiss, #De Croo, #De Croo, #digital Belgium, #digitale agenda

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Als minister van digitale agenda verzorgt Alexander De Croo deze week donderdag op het Abiss-event een keynote speech. De minister gaf via de website van Computable alvast een voorproefje van zijn presentatie op 29 september in Kortrijk Xpo. Abiss is bedoeld voor C-levels, directies, eigenaars van kmo’s en grote bedrijven uit alle takken van de industrie.

‘Om van Europa een digital front running gebied te maken moet er worden ingezet op twee specifieke domeinen’, zo benadrukt De Croo. ‘Aan de ene kant moet er meer mobiliteit van digitaal talent in Europa komen. Aan de andere kant is er nood aan een multi-country focus naar kapitaal toe’, zo vindt hij.

Samenwerking tussen de Europese digital frontrunners houdt volgens hem ook in dat ze best practices uitwisselen. ‘Zo is er het Belgische voorbeeld over de deeleconomie en de digital act.’ Deze twee voorbeelden plaatsten zich volgens hem in het bredere kader van Digital Belgium, het actieplan dat de digitale langetermijnvisie voor ons land schetst en zich vertaalt in duidelijke ambities.

‘Aan de hand van vijf heldere inhoudelijke prioriteiten willen we de positie van België op de digitale kaart versterken’, zo stelt de minister. Binnen het actieplan Digital Belgium, dat dus tot doel heeft de verdere digitalisering te bewerkstelligen, moet er volgens De Croo aan vijf grote thema’s worden gewerkt, die hij ook op het ABISS-event nader zal overlopen:

1. Digitale infrastructuur
Infrastructuur in ons land, zoals de aanwezigheid van breedband internet, wordt vrij hoog ingeschat. Toch moet er op dit vlak ook nog verder geïnvesteerd worden. Bijvoorbeeld door (verder) te werken aan plannen voor ultrasnel internet.

2. Digitale economie
Hierbij moet er volgens De Croo gewerkt worden aan de economische randvoorwaarden die het digitaal ondernemerschap vooruit moeten helpen. ‘Hieronder het creëren van een tax shelter voor start-ups.’

3. Digitaal vertrouwen en veiligheid
Geen digitale business en opgang zonder het nodige vertrouwen en veiligheid. Om dit nog meer te bewerkstelligen denkt de minister aan de verder aanpak van illegale inhoud en praktijken.

4. Digitale vaardigheden en jobs
Dit is een belangrijke prioriteit, want ons land is bijvoorbeeld geen voorloper op het vlak van afgestudeerden in de zogenaamde STEM-opleidingen. De Croo wijst hierbij op inspanningen rond het zogenaamde Digital Champions programma (zie digitalchampions.be voor meer informatie)

5. Digitale overheid
Ook de overheid moet tenslotte haar duit in het zakje doen. Ook op dit vlak is er nog wel wat werk voor de boeg. Een voorbeeld hiervan is, volgens de minister, het uitwerken van een digital portaal en het openstellen van publieke gegevens van de federale overheid. ‘Al gelden er hier wel een paar uitzonderingen omwille van privacy en veiligheid’, zo benadrukt hij.


(bron & foto: Computable.be)