Xeltis begint klinische studie in lichaam gekweekte kunststof hartkleppen

TU/e-spin-off Xeltis is begonnen met een klinische studie met in het lichaam gekweekte nieuwe hartkleppen. In de studie kregen 3 kinderen een kunststof hartklep ingeplant .

Trefwoorden: #klinische studie, #kunststof hartklep, #spin-off, #TU/e, #Xeltis

Lees verder

research

( Foto: Xeltis )

ENGINEERINGNET.NL - Bij drie kinderen is een kunststof hartklep ingebracht die langzaam in een levende hartklep verandert door het opnemen van cellen uit de bloedbaan.

De ingrepen zijn in de zomer uitgevoerd. De drie patiënten maken het volgens de betrokken arts Dr. Zsolt Prodan goed. Hij presenteert de resultaten deze week op de Annual Meeting of the European Association of Cardio-Thoracic Surgery.

De nieuwe hartkleppen vervangen de zogenaamde pulmonalisklep; de klep tussen de rechter kamer van het hart en de longslagader die ervoor moeten zorgen dat er geen bloed terugstroomt in het hart.

Ze zijn vooral van belang voor kinderen waarbij de pulmonalisklep slecht functioneert. Die moeten nu nog meerdere keren in hun leven een ingrijpende operatie ondergaan om nieuwe kunstmatige hartkleppen te krijgen.

De kunststof hartkleppen bestaan uit geavanceerde polymeren, die cellen uit de bloedbaan invangen en stimuleren om nieuw, functionerend weefsel aan te maken. De originele kunststof klep lost intussen op en verdwijnt geheel.

De nieuwe kleppentechnologie is gebaseerd op jarenlang onderzoek en ontwikkeling bij de faculteiten Biomedische Technologie en Scheikundige Technologie van de TU/e.

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Xeltis werkt nu in samenwerking met ziekenhuizen in Zwitserland, Polen en Hongarije aan de commercialisatie van de technologie.

De R&D-afdeling van het bedrijf is gehuisvest op het TU/e-terrein.


(bron: TU/e)