Studenten Universiteit Twente ontwerpen onderwaterdrone

Zes studenten van de UT hebben een designbureau opgericht, genaamd Estis Design, dat accessoires voor drones ontwerpt en werkt aan een onderwaterdrone.

Trefwoorden: #DRONExpert, #Estis Design, #Mark Zwart, #onderwaterdrone, #Robor Electronics, #Universiteit Twente

Lees verder

Techniek

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.NL - Mark Zwart, masterstudent Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente, is één van de oprichters van Estis Design. Hij ontwierp voor de bedrijven Robor Electronics uit Bentelo en DRONExpert een onderwaterdrone.

Deze kan helpen bij het vinden van drenkelingen of het verkennen van duiklocaties. ‘Ik heb samen met Robor een lichtgewicht voertuigje ontwikkeld dat door een vliegende quadcopter in het water wordt gelaten,' aldus Zwart.

Daarbij dient de kabel die de drone naar beneden brengt meteen als communicatie- en stroomkabel. Draadloos video streamen is onder water namelijk niet mogelijk en op deze manier kan ook de accu van de quacopter worden gebruikt. 'De ontwikkeling ligt nu tijdelijk stil, maar we hopen er weer mee verder te gaan,’ vertelt Zwart.

Estis Design bestaat naast Mark Zwart uit de studenten Harro Engelen, Robin Vos, Joran van der Sluis, Wessel Fletterman, Jorik Ordelmans en Folkert Prins.

Het ontwerpbureau heeft eerder al de eerste en tweede prijs in de wacht gesleept bij een prijsvraag van de gemeente Breda. De opdracht was om een 3D-object te ontwerpen voor de haven van deze stad.

Ook is Estis Design gevraagd een kap te ontwerpen voor een drone door een bedrijf dat gespecialiseerd is in accessoires voor drones. Doel was om de drone herkenbaar te maken, bijvoorbeeld voor de politie of brandweer. Dit ontwerp zal ook daadwerkelijk geproduceerd gaan worden.

Het aantal opdrachten dat Estis Design binnenkrijgt is stabiel. Het ontwerpbureau sloot zich eveneens aan bij Hardstart, de startupvereniging van Kennispark Twente. ‘Via hen kunnen we gebruik maken van kantoorruimte in de Bastille.

Verder schakelen we nog wel eens hulp in van docenten om te kijken hoe we een bepaald probleem het beste kunnen aanpakken,’ zegt Zwart.