EPILOG levert bijdrage aan de diagnosestelling van epilepsie

EPILOG, een spin-off van imec en UGent komt met een nieuwe technologie die de diagnosestelling van epilepsie op verschillende vlakken bevordert.

Trefwoorden: #artsen, #diagnose, #EEG, #epilespsie, #EPILOG, #imec, #research, #spin-off, #technologie

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De startup ontwikkelde een geautomatiseerde dienst om grote hoeveelheden eeg-data van epilepsiepatiënten snel en accuraat te analyseren. Momenteel testen zeven Europese centra de nieuwe techniek al uit.

Epilepsie, een aandoening waarbij er ‘kortsluiting’ optreedt in de hersenen, is een complexe pathologie die opduikt in verschillende vormen. Het screenen en behandelen van de ziekte is vandaag een lang, ingewikkeld en arbeidsintensief proces.

Bovendien lijdt een derde van de patiënten aan zogenaamde ‘farmacoresistente epilepsie’: zij kunnen niet met medicatie geholpen worden. Hersenchirurgie is wel een mogelijke uitweg, maar ziekenhuizen kampen dan weer met wachtrijen van één tot anderhalf jaar.

Met de nieuwe technologie kunnen probleemzones in de hersenen sneller en preciezer gelokaliseerd worden, waardoor artsen gemakkelijker een onderbouwde beslissing kunnen nemen over de meest aangewezen behandeling van hun patiënten.

Bovendien is het nieuwe systeem gebruiksvriendelijk en hoeft er niet langer geïnvesteerd te worden in krachtige en dure computersystemen.

Het principe van de technologie is eenvoudig: EPILOG ontvangt de eeg-opnames van de patiënt, analyseert de data en voorziet een gestandaardiseerd rapport met de resultaten. Omdat het platform volledig in de cloud draait, kunnen de detectie en de 3D-visualisatie van de epileptische fenomenen in een beperkte tijdsspanne gerealiseerd worden.

De rapporten zijn nadien makkelijk en snel te interpreteren en worden aangeleverd in een standaardformaat, wat de onderlinge communicatie tussen artsen vergemakkelijkt. De resultaten die met dit platform geboekt worden, gooien internationaal alvast hoge ogen. Het laatste half jaar werden een 75-tal testcases voorgelegd, waarbij dit systeem bijzonder hoog scoorde.

Pieter van Mierlo, co-founder van EPILOG: “De betrouwbaarheid van onze resultaten komt voort uit een decennium van onderzoek en de optimalisering van onze methodes aan de Universiteit Gent. Door de nauwe samenwerking met het Universitair Ziekenhuis kunnen wij een beroep doen op jarenlange know-how.“

Met de financiële steun en sturing van inversteerders Walter Mastelinck (founder en CEO Transics) en Patrick Keereman (CEO Molecubes en ex-CEO Nuscience) wordt nu gestart met de verdere commercialisering van deze software.

Daarnaast zijn de procedures gestart voor het behalen van de noodzakelijke CE en FDA-labels om de oplossing internationaal naar de markt te brengen.

Vincent Keereman, co-founder van EPILOG. “Het is onze bedoeling om het platform op termijn in te zetten voor andere toepassingen. We denken in de eerste plaats aan de diagnosestelling van neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer, en het voorspellen van de doeltreffendheid van neurologische medicatie bij patiënten.”