Belgische chemie en farma versterkt handelsrelaties met de VS

Om de traditie van economische samenwerking met de VS verder te zetten en te versterken, neemt essenscia deel aan de prinselijke missie naar Texas onder leiding van Prinses Astrid.

Trefwoorden: #chemie, #economie, #essenscia, #handelsmissie, #handelsovereenkomsten, #life sciences, #Prinses Astrid, #trade, #Verenigde Staten

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.BE - De Verenigde Staten zijn voor de Belgische chemie en life sciences de belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie en de derde belangrijkste wereldwijd.

De sector voerde vorig jaar 12 miljard euro aan producten uit naar de VS. Dat is goed voor 55% of ruim de helft van de totale export van alle goederen vanuit België naar de Verenigde Staten en zowat 10% van de totale export van de sector.

De Amerikaanse markt, nog altijd de belangrijkste economie ter wereld, is van cruciaal belang voor de Belgische chemie en farma. Niet enkel als een van de voornaamste afzetmarkten, maar ook als een van de belangrijkste internationale investeerders in productievestigingen en onderzoekscentra in België.

Meer dan honderd Amerikaanse sectorbedrijven zijn in ons land gevestigd, goed voor meer dan 23.000 jobs of ruim een kwart van de totale tewerkstelling en bijna 40% van de toegevoegde waarde van de Belgische chemie en life sciences.

Tijdens de handelsmissie naar Texas focust essenscia, de federatie van de chemie en life sciences, tijdens drie topontmoetingen in Houston vooral op het aantrekken van bijkomende Amerikaanse investeringen in ons land.

België is een wereldspeler in het domein van de biofarma en geniet wereldwijd erkenning als koploper in de chemiesector. Houston is de grootste chemiecluster ter wereld en kent bovendien een sterke aanwezigheid van 3.600 ondernemingen uit de farma en biotechnologie.


Programma van de missie
Om de handelsrelaties tussen beide referentieclusters te versterken, is er vandaag een Power Lunch Biopharma: ‘The Belgian biopharma, a key player in international partnerships’, in samenwerking met Eurogentec, Janssen Pharmaceutica en Mithra Parmaceuticals.

Morgen is er een seminarie over chemie ‘Belgium, a world-class innovative chemical hub at the heart of Europe’, in samenwerking met de Haven van Antwerpen, de Haven van Gent en Solvay, gevolgd door een Chemistry Power Lunch. Dit moet de operationele en logistieke troeven van de Belgische chemie en farma in de verf zetten. De organisatie verloopt in samenwerking met de regionale exportagentschappen AWEX, BIE en FIT.