Agoria Smart City Awards 2017 uitgereikt

Gisteren heeft Agoria zijn Smart City Awards uitgereikt aan zes steden en gemeenten, drie in Vlaanderen en drie in Wallonië. De winnaars werden gekozen uit 18 kandidaat-projecten.

Trefwoorden: #Agoria, #Agoria Smart City Award, #gemeente, #Smart City, #technologie, #technologiefederatie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Technologiefederatie Agoria reikt sinds vijf jaar de Smart City Awards uit aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties om het leven van hun inwoners te verbeteren.

De gemeente Bonheiden is dit jaar de winnaar van de Agoria Smart City Award. Kortrijk won de award voor ‘Smart Mobility’ en Hasselt voor ‘Smart Living’, Daarnaast vielen ook drie Waalse gemeentes in de prijzen: Houffalize, Comblain-au-Pont en Brugelette.

Een jury van onafhankelijke experts heeft 18 kandidaat-projecten uit heel België onderzocht en beoordeeld, waarvan hij er zes heeft bekroond in de volgende categorieën: ‘Energy’, ‘Mobility’, ‘Digital’ en ‘Living’. Daarnaast werd ook nog de prijs voor het beste Smart City-project in België toegekend.

De technologiefederatie organiseerde ook een Smart City Forum waarop tientallen experts, technologiebedrijven, vertegenwoordigers van overheden en andere stakeholders aanwezig waren.

Daar konden ze kennismaken met voorbeelden van nationale en internationale smart city-projecten, deelnemen aan debatten met high-level experts en werden technologische oplossingen gedemonstreerd.


(bron en foto: Agoria)

Meer over de winnaars van de Agoria Smart City Awards:

 1. Agoria Smart City Award : Bonheiden
  Bonheiden bouwde een fietsregistratiesysteem uit en combineerde dit met een origineel beloningssysteem. Klik hier voor video over dit project.
 2. Agoria Smart City Award ‘Mobility’: Kortrijk
  Kortrijk focust op slimme systemen om te parkeren. Met het Shop&Go-systeem, waarvoor Kortrijk in 2014 al een smart city award ontving, kan je een half uur gratis parkeren. Klik hier hier voor video over dit project.
 3. Agoria Smart City Award ‘Living’: Hasselt
  Hasselt maakte gebruik van co-creatie voor de herinrichting van het stedelijke Kapermolenpark. Via een digitale (mobiele) applicatie die samen met o.a. CitizenLab werd ontwikkeld, konden burgers zelf ideeën voor de stadsparkvernieuwing aanbrengen en bespreken. Klik hier hier voor video over dit project.
 4. Agoria Smart City Award ‘Energy’: Comblain-au-Pont
  De Gemeentelijke Pool ‘Smart Energy’ van Comblain heeft betrekking op het gemeentehuis dat nu energieautonoom is dankzij de installatie van een stroomturbine op de ‘résurgence du moulin’, een systeem voor afstandsbeheer en fotovoltaïsche panelen. Klik hier hier voor video over dit project.
 5. Agoria Smart City Award ‘Living’: Houffalize
  De applicatie Letsgocity is de ‘slimme vriend’ waarmee inwoners maar ook toeristen die langskomen verbinding kunnen maken met de gemeentelijke diensten en de handelaars om toegang te krijgen tot een schat aan informatie. Klik hier hier voor video over dit project.
 6. Agoria Smart City Award ‘Digital’: Brugelette en de SPW (Waalse Overheidsdienst)
  Objectieve en betrouwbare informatie zonder hiaten over het verkeer rond Pairi Daiza verzamelen om een doeltreffend verkeersplan op te stellen: dat hebben de SPW en de betrokken gemeenten waargemaakt door de handen in mekaar te slaan. Klik hier hier voor video over dit project.