imec en Cartamundi ontwikkelen goedkope plastic chip voor NFC

imec en speelkaartenproducent Cartamundi stellen demo voor van dunnefilm chip op plastic die compatibel is met het Near Field Communication protocol voor communicatie op korte afstand.

Trefwoorden: #Cartamundi, #communicatie, #dunnefilm chip, #imec, #Near Field Communication protocol, #NFC

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Plastic elektronica opent interessante perspectieven voor goedkope, slimme elektronica die onmogelijk met traditionele siliciumchips te verwezenlijken zijn.

Het maakt bijvoorbeeld slimme verpakkingen voor voedingswaren mogelijk, intelligente labels voor merkbescherming, en elektronisch papier. Voor dergelijke nieuwe toepassingen zijn goedkope wegwerpchips noodzakelijk die in heel grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden.

Het is in dat kader dat de nieuwe chip van imec moet worden gezien: de NFC-chip die het vandaag op de International Solid-State Circuits Conference in San Francisco presenteerde, is de dunste ooit die compatibel is met de ISO-norm.

Bovendien biedt de technologie de mogelijkheid om chips in grote volumes en tegen lage kosten te produceren. Ze is bijgevolg ideaal voor het internet der dingen waar sensoren en microchips overal onzichtbaar zullen geïntegreerd zijn. Vandaag worden NFC chips al in smartphones voor gegevensuitwisseling over korte afstand gebruikt.

Kris Myny, senior onderzoeker bij imec: “Door onze samenwerking met Cartamundi, de Belgische producent van speelkaarten en spellen, kenden we bovendien de noden vanuit de markt en waren we in staat om een oplossing te ontwikkelen die echt relevant is voor deze sector".