Eerste vlottende microgolf radiometer op FLiDAR

Een microgolf profiling radiometer op een FLiDAR WindSentinel zeeboei van het Canadese AXYS Technologies Inc., dat in Oostende voet aan wal heeft, meet temperatuur tot op 10 km hoogte.

Trefwoorden: #AXYS Technologies, #BEST, #EolMed, #FLIDAR, #FLiDAR WindSentinel zeeboei, #meteo, #MPR, #offshore windenergie, #Oostende Energiehaven

Lees verder

research

( Foto: AXYS Technologies )

ENGINEERINGNET.BE - Het Amerikaanse Boulder Environmental Sciences & Technology (BEST) combineert een microgolf profiling radiometer (MPR) op een FLiDAR WindSentinel zeeboei van het Canadese AXYS Technologies Inc.

Het project, waarvoor het Amerikaanse Department of Energy meebetaalt, is een wereldpremière. Met dit systeem wordt het mogelijk verticale temperatuurs- en vochtigheidsprofielen tot 10 km hoog te meten, bovenop de windprofielen -tot op 200 m hoog- die de LiDAR reeds registreert. Deze metingen moeten niet alleen weersvoorspellingen scherper zetten maar ook de keuze van de meest ideale sites voor offshore windparken verbeteren en dat op een goedkope manier.

Het Europese hoofdkwartier van AXYS ligt in Oostende -de Energiehaven- waar het ook de meeste van zijn offshore wind-clientèle vindt. “Dank zij het harde werk van onze Belgische verkoopdiensten, PM en account management team wisten we de behoefte van de industrie voor een microgolf profiler te identificeren”, liet Anastasia Komninou, Office Administrator, Europe - AXYS Technologies, weten.

Het Canadese AXYS nam in september 2015 het Belgische FLiDAR nv over. Deze joint venture van 3E en Offshore Wind Assistance (lid van de DEME Group) was specialist in drijvende LiDAR-technologieën. AXYS Technologies NV in Oostende verzorgt zowel de verkoop (van FLIDAR) als diensten. “Het is belangrijk beide functies dicht bij de lokale klant te hebben.” Er wordt samengewerkt o.a. met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en VLAIO.

Onlangs berichtte AXYS ook dat Créocéan dit jaar een AXYS WatchKeeper-boei te water zal laten in de buurt van het Franse Port-La Nouvelle en Gruissan -tussen Perpignan en Montpellier- voor QUADRAN. De meetcampagnes moeten de ontwikkeling van ‘vlottende’ offshore windparken begeleiden in het kader van het Franse EolMed-initiatief.

Die boei is voorzien van apparatuur voor het meten van windsnelheden, -richting, luchttemperatuur, relatieve vochtigheid, luchtdruk en golfrichting en heeft ook een AIS Aid-to-Navigation toestel aan boord dat zijn positie en meteodata aan lokale vaartuigen meegeeft.