Fleet Cleaner lanceert schoonmaakrobot voor scheepsrompen

De TU Delft spin-off brengt in maart een robot op de markt met flexibele reinigingskoppen, om de coating intact te houden, en die het vuil afzuigt om schepen in de haven te kunnen reinigen.

Trefwoorden: #algen, #Fleet Cleaner, #reinigen, #scheepsrompen, #schoonmaakrobot, #spin-off, #TU Delft

Lees verder

Techniek

( Foto: Fleet Cleaner )

ENGINEERINGNET.NL - Scheepsrompen worden regelmatig van algen, mosselen en andere zee-organismen ontdaan, omdat deze aangroei een dikke laag kan vormen op de romp, tot wel tien centimeter dik. Dat levert veel weerstand op bij het varen, wat tot circa 5% meer brandstofverbruik kan leiden.

De nieuwe schoonmaakrobot van Fleet Cleaner is in staat om de scheepsromp boven en onder water schoon te maken. Deze robot is 1,80 meter breed en kan per uur 1.200 vierkante meter scheepsromp reinigen.

Het apparaat beschikt over drie flexibele reinigingskoppen, met elk vier roterende ‘spuitmondjes’. Hier komt onder hoge druk zeewater uit. Doordat er geen wrijfbewegingen worden gemaakt, blijft de coating van het schip intact.

De kop is ook voorzien van een afzuiging die het vuil afvoert. Zo ontstaat er geen watervervuiling, wat maakt dat het schoonmaken gewoon in de haven kan plaatsvinden.

Ook is de reinigingskop voorzien van magneten, die ervoor zorgen dat de kop goed op de romp blijft zitten tijdens het schoonspuiten. De robot is flexibel genoeg om over lasnaden en krommingen van de romp te bewegen.

Het schoonmaken van de romp kan tijdens het laden en lossen van het schip plaatsvinden, zodat het schip niet voor een schoonmaakbeurt naar een droogdok moet.

Fleet Cleaner heeft met financiering van technologiestichting STW een prototype ontwikkeld. In maart 2017 vindt de officiële marktintroductie van de robot plaats. Fleet Cleaner heeft inmiddels al de eerste scheepsromp gereinigd, die van het marinetransportschip Karel Doorman.

Het bedrijf heeft plannen om de markt te betreden in onder meer Singapore, waar algen snel aangroeien door het warmere zeewater, en Australië, waar strenge regels gelden ten aanzien van aangroei om te voorkomen dat exoten de Australische wateren binnendringen.