Helft buitenlandse investeringen in Vlaanderen in chemie- en farmasector

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebbe, in 2016 bijna 825 miljoen euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

Trefwoorden: #chemiesector, #essenscia, #farmasector, #FIT, #investeringen, #life sciences, #Sanofi Genzyme

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen video Sanofi Genzyme )

ENGINEERINGNET.BE - Uit cijfers van FIT (Flanders Investment & Trade) blijkt dat de chemie en life sciences vorig jaar niet enkel de meeste, maar vooral ook de meest omvangrijke investeringsprojecten naar Vlaanderen haalde.

Met 41 BDI-projecten (Buitenlandse Directe Investeringen) is de sector goed voor meer dan 20% van het totaal aantal investeringen, het hoogste procentuele aandeel van de voorbije jaren. Die investeringen vertegenwoordigen samen een bedrag van 825 miljoen euro en dat is liefst 44,2% van de 1,87 miljoen euro die buitenlandse ondernemingen vorig jaar in Vlaanderen investeerden.

Farmabedrijf Sanofi Genzyme uit Geel is een van de kanshebbers op de Foreign Investment Trophy van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. De bekroning ging vorig jaar naar het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai voor de strategische uitbreiding van hun productievestiging in Zwijndrecht.

De chemie en life sciences in Vlaanderen is de voorbije jaren uitgegroeid tot een magneet voor buitenlandse investeringen. Sinds 2010 trok de sector 241 investeringsprojecten aan, goed voor een bedrag van 6 miljard euro (5.986.682.390).

Het gaat hierbij enkel om investeringen in vaste activa, zoals de bouw van nieuwe installaties, de modernisering van bestaande productievestigingen of uitbreidingen van de productiecapaciteit. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling werden voor deze berekeningen buiten beschouwing gelaten.