Wereldprimeur: stroom met nanotechnologie opgewekt uit stralingswarmte

Een consortium, bestaande uit RGS Development, Tata Steel en ENGIE, gaat stralingswarmte met innovatieve thermo-elektrische panelen en een warmtetransformator omzetten in elektra.

Trefwoorden: #ENGI, #nanotechnologie, #RGS Development, #stralingswarmte, #stroom, #Tata Steel, #Waste Radiation Heat to Power and Steam, #WRAPS

Lees verder

Techniek

( Foto: Tata Steel )

ENGINEERINGNET.NL - Dit project heet WRAPS: Waste Radiation Heat to Power and Steam. Het is een demonstratieproject waar ENGIE kartrekker van is en bij Tata Steel plaatsvindt. Stralingswarmte van de staalplakken uit de gietmachine van 700-900 graden Celsius wordt benut voor stoom en stroom.

WRAPS bestaat uit een installatie, die dankzij de inzet van 40 m² panelen en een innovatieve warmtetransformator, uit ongeveer 2 megawatt stralingswarmte in totaal 1 megawatt stroom en stoom terugwint. Het project loopt van midden 2017 tot eind 2019 bij Tata Steel.

Met de combinatie van beide technologieën kan industriële stralingswarmte van productieprocessen in de staal, metaal- en glasindustrie worden omgezet in energie. Het kan dan gaan om stralingswarmte boven een gietmachine of in een oven.

"De panelen zijn vooral bijzonder omdat ze kunnen worden gebruikt in een omgeving waarin je eigenlijk liever geen techniek wilt, vanwege de zeer hoge temperaturen. Maar deze platen kunnen daar tegen door een uitgekiende constructie," legt Paul Stroomer van ENGIE Ventures & Integrated Solutions uit.

Het Ministerie van Economische zaken stelt met Topsector Energiesubsidie een demonstratie energie-innovatie subsidie beschikbaar voor dit project van in totaal 1,5 miljoen euro.