1,2 miljoen euro Vlaams geld voor veilige bedrijventerreinen

Vlaams economieminister Philippe Muyters trekt 1,2 miljoen euro uit voor een open projectoproep om de veiligheid op bedrijventerreinen te verhogen.

Trefwoorden: #bedrijventerreinen, #beveiliging, #duurzaam woon-werkverkeer, #eco-efficiëntie, #energie, #logistiek, #Philippe Muyters

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Werven Dag )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven die zich op hetzelfde bedrijventerrein bevinden, werken steeds vaker samen op vlak van energie, logistiek, duurzaam woon-werkverkeer, eco-efficiëntie, beveiliging, …

Dat bedrijven­terrein­management draagt zo bij tot zowel een hogere efficiëntie en effectiviteit voor de individuele bedrijven. De Vlaamse regering ondersteunt bedrijventerreinmanagement en wil bestaande en nieuwe initiatieven t zowel financieel als niet-financieel verder ondersteunen.

De nieuwe projectoproep wordt gelanceerd om de algemene veiligheid op bedrijventerreinen te verhogen, aangezien dit op veel terreinen een groot knelpunt is. De oproep beoogt projecten die op een integrale en duurzame manier de veiligheid op bedrijventerreinen gestructureerd aanpakken. Hij richt zich op zowel voorbereidende trajecten als op uitvoeringsprojecten en technologische investeringen en is daarom opgesplitst in drie onderdelen.

Vooreerst is een subsidie voorzien voor de uitvoering van een integrale screening op het vlak van beveiliging, brandveiligheid of verkeersveiligheid (80% van de totale kosten met een maximum van 20.000 euro). Daarnaast is ook een subsidie voorzien voor uitvoeringskosten voor eenmalige technologische maatregelen, aanpassingen aan de inrichting van het terrein en preventieve campagnes (voor 50% van de totale kosten, maximaal 50.000 euro).

Tenslotte komen ook voorbereidende trajecten voor de inplanting en uitbating van een truckersparking in aanmerking voor subsidie (60% van de totale kosten, maximaal 70.000 euro).


ACHTERGROND
De projectoproep wordt georganiseerd door het Agentschap Innoveren & Ondernemen en is gericht aan bedrijventerreinverenigingen, beheerders van bedrijventerreinen en lokale besturen. Projectaanvragen kunnen worden ingediend tot ten laatste 31 mei 2017.

Naast de projectoproep beveiliging wordt ook een kennisnetwerk bedrijventerreinmanagement opgericht, dat alle belanghebbenden wil ondersteunen via eerstelijnsadvies, informatie en ervaringsuitwisseling. Dit kennisnetwerk wordt uitgebouwd door de vijf Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen.