Virtual Reality doet intrede in operatiekamer

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis start een project waarin Virtual Reality wordt gebruikt om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een operatie.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #ICT, #narcose, #operatie, #operatiekamer, #pijnstiller, #Virtual Reality, #ziekenhuis

Lees verder

research

( Foto: Flickr )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70% van de kinderen is, begrijpelijk, angstig voor de ingreep. Ook voor de ouders is dat stressvol.

Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Onderzoekers van het Erasmus MC willen Virtual Reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure.

In de VR-bril ziet het kind dan de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. De VR omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk.

Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie ingaan.

Op 15 maart vindt de kick off van dit project plaats in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis.


Het VR-project is een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, unit Psychosociale Zorg, Kinderanesthesiologie, Kaak- en aangezichtschirurgie, Tandheelkunde en Kinder Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en samenwerkingspartner stichting Kind en ZIekenhuis.

De stichting Coolsingel en Zilveren Kruis financieren het project.


(nvdr.: op de foto voorbeeld van een mogelijk gebruik van een VR-bril.)