Engie: «Volgende vijf jaar koppelen wij 10 miljoen IoT-objecten»

Engie kondigt trots aan als eerste een Internet of Things (IoT)-netwerk te kunnen aanbieden dat heel het Belgische grondgebied afdekt.

Trefwoorden: #Engie, #Internet of Things, #IoT, #M2M-netwerk, #PWAN-netwerk, #Sigfox

Lees verder

Magazine

( Foto: Engie )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Engie's PWAN-netwerk wordt beheerd door zijn M2M-filiaal, is gebaseerd op de Franse Sigfox-technologie, en mikt duidelijk niet alleen op de particuliere maar ook op de industriële markt.

Zo werd onlangs ook een eerste toepassing gelanceerd om de inhoud van oliereservoirs te meten zonder enige manuele interventie.

Het internet der dingen wordt alsmaar concreter en tastbaarder. Zo heeft bijvoorbeeld Waterlink samen met Engie Fabricom in Antwerpen een pilootproject lopen waarbij intelligente watermeters de opvolging van het waterverbruik vereenvoudigen, waterlekken detecteren en het onderhoud van de installaties vergemakkelijken. Indien dit pilootproject succesvol afloopt, zullen dit jaar ongeveer 205.000 watermeters met deze toepassing uitgerust worden.

Voor de communicatie met de veldapparatuur hebben de bedrijven in België op dit ogenblik nog niet zo gek veel keuze: in hoofdzaak Sigfox (Low Power Wide-Area Network) van Telenet/Engie M2M en Lora (Long Range, Low Power) van Proximus. De sterkte van het Franse Sigfox is dat zijn netwerk nu al in meer dan 20 landen operationeel is.

Een ander pluspunt is het feit dat er geen roaming bestaat binnen het netwerk. De objecten op het netwerk hebben geen SIM-kaart of gateway nodig. Ten slotte zou een connectie via Sigfox 200 tot 600 keer minder energie verbruiken dan de traditionele mobiele netwerken, waardoor objecten die op batterijen functioneren tot 20 jaar autonoom kunnen blijven. Althans zo claimt Engie.

TankU IoT gaat live
In 2016 zette ook Engie Cofely zich aan de ontwikkeling van een IoT-toepassing die de inhoud van stookoliereservoirs kan meten zonder manuele interventie: TankU IoT. Deze toepassing werd al getest op de Luchtmachtbasis in Koksijde en wordt nu naar verluidt ook in gebruik genomen op de legerbasis in Lombardsijde.

Het gaat om slimme oliepeilmeters die uitgerust zijn met een Sigfox-netwerkkaart en die het niveau in de tank ultrasoon opmeten. Deze metingen worden via het netwerk doorgestuurd naar een door Engie Lab ontwikkeld platform. Daar worden de gegevens omgerekend naar het aantal liter in het reservoir.

De toepassing biedt meerdere voordelen: door de automatische, dagelijkse meting van het niveau is er een betere opvolging mogelijk en kan er veel sneller ingegrepen worden in geval van afwijkingen. De tankdeksels moeten voor de metingen niet meer worden opengelegd en de technicus komt niet meer in aanraking met stookolie.

De applicatie maakt het ook mogelijk om automatische alarmen in te bouwen, bijvoorbeeld wanneer een tank een kritisch peil bereikt heeft. De toepassing laat ook toe om automatisch rapporten te genereren, waardoor de klant uiteindelijk een beter zicht krijgt op zijn maandelijks verbruik.

Draadloze rookdetectors
Nog een andere applicatie in de pipeline is een netwerk van autonome, draadloze rookdetectors die communiceren met het Sigfox-netwerk. Dankzij het signaal dat de rookdetector naar het netwerk stuurt, wordt de gebruiker in real time gewaarschuwd wanneer er zich een eerste rookontwikkeling voordoet.

Dit kan via het kanaal dat hij wenst - via een telefonische oproep, sms, email of melding - en allemaal zonder gsm-abonnement. Mede door de sterke technische karakteristieken van het Sigfox-netwerk zou dit zelfs mogelijk zijn op locaties waar er geen Wi-Fi, Bluetooth of GSM-bereik voorhanden is, en zelfs wanneer er zich een elektriciteitspanne voordoet.

Ook Blue maakt gebruik van de Sigfox-technologie. Dit is een Belgisch product dat streeft naar een optimale waterkwaliteit van zwembadwater: de temperatuur, de pH-waarde, het zoutgehalte of de chloorwaarden kunnen gemonitord worden.

Via een app op de smartphone kunnen deze gegevens in real time opgevolgd worden of oplossingen voorgesteld worden indien de waarden zouden afwijken.


door Bert Belmans, Engineeringnet