Invasie transportrobots in logistiek nog niet voor morgen

Uit de resultaten van het project ‘Flexibele Transportrobots’, die het VIL vandaag voorstelde, blijkt dat een invasie van transportrobots niet op korte termijn moet verwacht worden.

Trefwoorden: #AGV, #Automatisch Geleide Voertuigen, #logistiek, #orderpicking, #STILL, #transportrobot, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - STILL )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwste generatie flexibele transportrobots is compact, eenvoudig in gebruik en kan volledig zelfstandig navigeren, zonder de hulp van extra infrastructuur. De vraag is niet of deze robots ingezet zullen worden in de logistiek, maar wel wanneer ze echt hun opmars zullen maken.

Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) zijn onbemande, volautomatische robots die een object kunnen verplaatsen door het te dragen of te trekken. Het gebruik van AGV’s in de logistiek is op zich niet nieuw.

Er bestaan al langer modellen die op basis van inductieve draden, magneten of reflectoren zich doorheen een magazijn kunnen voortbewegen. Dit project focust op de nieuwste AGV’s die zich vrij bewegen, zonder daarvoor in de omgeving iets te veranderen.

De navigatie van de geteste robots gebeurt op basis van het ‘SLAM’ (Simultaneous Localization and Mapping). SLAM is een techniek waarbij de robot d.m.v. optische sensoren in realtime een map maakt van de omgeving waarin het zich bevindt. De robot kan zich op die manier dynamisch aanpassen aan veranderingen in de omgeving.

Deze technologie biedt heel wat nieuwe mogelijkheden. Naast het vervoeren van goederen op pallets en kratten, kunnen deze robots ook ingezet worden voor andere stappen in het proces, zoals het assisteren bij het orderpicken.

VIL projectleider Luc Pleysier: "Een kleine transportrobot kan bijvoorbeeld rekken optillen en naar de orderpicker brengen of een volgrobot kan de orderpicker als assistent volgen tijdens de pickopdracht. Hierdoor wint de operator tijd. De robots kunnen eentonige, repetitieve taken van de mens overnemen, waardoor de magazijnmedewerker tijd heeft om zich met complexere taken bezig te houden.”

De praktijktesten gingen door in het opleidingscentrum van VDAB in Herentals en in de distributiecentra van Colruyt. Tijdens de testen werd telkens de vergelijking gemaakt met de klassieke, niet-geautomatiseerde manier van werken. Bij VDAB voerde Linde/Balyo interne verplaatsingen van pallets uit.

Pleysier: “Het uitvoeren van de basishandelingen verliep goed. Maar de robot werkt minder nauwkeurig voor precisietaken zoals het stapelen van palletboxen op elkaar. Enkele toevoegingen, zoals extra sensoren in combinatie met zijdelings beweegbare vorken, zouden dit euvel kunnen verhelpen. De uitvoeringsnelheid is ook een stuk trager dan een manuele heftruck maar is grotendeels te wijten aan de strenge veiligheidsvoorschriften.”

Bij Colruyt testte het VIL geautomatiseerde volgrobots die een operator volgden bij een picking ronde. In het distributiecentrum werd een orderverzamelaar van STILL ingezet en bij Collect & Go een van Effidence. De testen wezen uit dat de robots gemakkelijk zijn in gebruik en bovendien ook tijdswinst kunnen opleveren.

In het Colruyt distributiecentrum werden de testen vroegtijdig stopgezet wegens veiligheidsrisico’s. De besturingssoftware van de robot was nog in ontwikkelingsfase waardoor de volgrobot af en toe een andere voorbijgaande operator begon te volgen. STILL heeft intussen maatregelen genomen om de robot te verbeteren.


Dit waren de 19 deelnemers aan het project:
Atlas Copco, Barco, Beaulieu International Group, Bridgestone, Brouwerij Lindemans, Colruyt, Danone, Datwyler, Egemin, Monsanto, Nyrstar, Reynaers Aluminium, Robert Bosch Produktie, Stanley Black & Decker, Sea Invest, Sick, Sita (Suez), Vanderlande, Volvo Group.