Startbudget van 25 miljoen euro voor regeneratieve geneeskunde

RegMed XB, waarbij onder meer de TU Eindhoven betrokken is, zet in op herstel van weefsels en organen van patiënten met bijvoorbeeld diabetes, nierziekten of artrose.

Trefwoorden: #Keita Ito, #regeneratieve geneeskunde, #RegMed XB, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - lifescienceshealth )

ENGINEERINGNET.NL - In Nederland lijden miljoenen mensen aan een chronische ziekte, zoals diabetes, nierziekten of de reumatische aandoening artrose. Onderzoek naar deze ziekten richt zich vaak op het bestrijden of behandelen van symptomen.

De partners binnen RegMed XB willen meer dan dat. Met regeneratieve geneeskunde werken ze aan het genezen van patiënten door het herstellen van weefsels en organen. Het betekent dat zieke weefsels en organen hersteld kunnen worden, zodat er geen transplantatie meer nodig is.

Het voornemen van Reg Med XB is om het startbudget van 25 miljoen euro in de komende 10 jaar uit te breiden tot 250 miljoen euro. Het onderzoek binnen RegMed XB bestaat uit drie onderzoekslijnen.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit Utrecht, Maastricht University en de Technische Universiteit Eindhoven werken hierin samen. Vanuit België participeren de Universiteit van Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Verder werken 17 bedrijven mee door hun expertise en faciliteiten te delen, materialen en personeel te leveren, en te werken aan de vertaling van de kennis naar de toepassing in de kliniek.

Tot slot sluiten vier regio's - Leiden, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg - aan voor ondersteuning van het onderzoek en de inbedding in de praktijk. Hierdoor ontstaan nieuwe banen en bedrijvigheid.

Prof. dr. Keita Ito (TU Eindhoven) leidt de onderzoekslijn voor de reumatische aandoening artrose. Samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Maastricht University en deelnemende bedrijven ontwikkelt hij een slim en functioneel kraakbeenimplantaat voor patiënten met artrose, dat ook nog eens de vorming van nieuwe, eigen kraakbeencellen stimuleert.

Prof. dr. Eelco de Koning (Leids Universitair Medisch Centrum) leidt onderzoek naar oplossingen voor mensen met diabetes type 1, zodat zij geen of veel minder insuline hoeven te spuiten. De onderzoekers werken aan een therapie waarbij nieuwe, lichaamseigen cellen die insuline produceren in het lichaam worden gebracht. Een constructie van biomaterialen moet de nieuwe cellen beschermen tegen de afweerreactie van het lichaam.

Onder leiding van prof. dr. Ton Rabelink (Leids Universitair Medisch Centrum) werken de partners aan onderzoek naar een oplossing voor nierfalen: het bouwen van nieuwe nieren en repareren van beschadigde nieren met behulp van stamcellen.