Nationale roboticawereld verenigt zich in Holland Robotics

Op initiatief van branchevereniging High Tech NL hebben vijf toonaangevende industriële spelers en zes wetenschapsinstellingen afspraken gemaakt over een verregaande krachtenbundeling.

Trefwoorden: #High Tech NL, #Holland Robotics, #RoboNED, #robot, #robotica, #RoboValley

Lees verder

Nieuws

( Foto: Robwelding )

ENGINEERINGNET.NL - Het resultaat is het nationale samenwerkingsverband Holland Robotics, dat ervoor moet zorgen dat de roboticakennis in Nederland maximaal wordt benut, met als doel de internationale concurrentiepositie verstevigen.

Holland Robotics is een landelijke robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en robotica-entiteiten naar een hoger plan brengt. Met High Tech NL als aanjager, hebben de vier technische universiteiten, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen zich verenigd, samen met de grote industriële partijen DEMCON, VDL Enabling Technologies Group, Philips, Lely en Vanderlande Industries.

Willem Endhoven, managing director van High Tech NL: “Dit is pas de eerste fase in het verbinden van de nationale roboticawereld. Er sluiten nog een tiental grote industriële partijen aan, en we staan open voor alle partijen die willen bijdragen aan dit initiatief.”

Arthur de Crook, managing director van het internationale roboticaplatform RoboValley: “Met Holland Robotics ontstaat een dynamische uitwisseling van ideeën en initiatieven op het gebied van technologie en talent.”

Holland Robotics is niet het eerste initiatief dat een roboticaplatform biedt voor Nederlandse hightechbedrijven en kennisinstellingen. In het verleden voorzag RoboNED in de behoefte om partijen bij elkaar te brengen, maar dat stokte door gebrek aan samenwerking.

Maarten Steinbuch, scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven: “Het is belangrijk dat de erfenis van RoboNED weer nieuw momentum krijgt en dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.”

Onder de naam Holland Robotics treden wetenschap en industrie vanaf nu nationaal en internationaal met één gezicht naar buiten. Het effent ook het pad naar een officieel onderzoeksconsortium voor wetenschappers en industrie.