UZ Gent implementeert nieuw elektronisch patiëntendossier

Het UZ Gent gaat een nieuw, innovatief en geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (EPD) implementeren. Het doet hiervoor beroep op Cerner, een wereldspeler in gezondheidssoftware.

Trefwoorden: #Cerner, #elektronisch patiëntendossier, #software, #UZ Gent

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe EPD wordt flexibel en toekomstgericht en zal patiënten meer betrokkenheid bij hun zorg bieden. Na een grondige voorbereiding zal het UZ Gent het oude EPD volledig inruilen voor het nieuwe systeem.

Het huidige EPD uit 1997 heeft zijn technologische grenzen bereikt. Het UZ Gent ging daarom op zoek naar een vervanger en vond in Cerner de meest geschikte kandidaat voor het project, dat de naam Geniuz meekreeg. Samen zal de komende maanden het nieuwe EPD op poten gezet en geïmplementeerd worden.

Als eerste stap wordt het bestaande EPD volledig vervangen. Dat betekent dat het nieuwe systeem alle basisfuncties van het huidige EPD overneemt. Om de continuïteit van de zorg te garanderen zal de omschakeling van het volledige systeem van de ene op de andere dag plaatsvinden. Die oefening wordt in de loop van 2019 afgerond en maar liefst 4.000 medewerkers zullen opgeleid worden.

Het nieuwe EPD wordt eveneens met extra functies uitgerust. Zo kan het systeem "meedenken" met zorgverleners en onder meer suggesties doen om de nodige onderzoeken voor een patiënt te plannen.

Ook bestaat de mogelijkheid om via het nieuwe EPD zorgverleners te waarschuwen over bijvoorbeeld allergieën van patiënten voor bepaalde stoffen. Het systeem zal ook wetenschappelijke studies van het UZ Gent ondersteunen en er zullen internationale coderingsstandaarden gebruikt worden.

Voor patiënten zal een portaal ingebouwd worden. Dat portaal zal niet alleen een up-to-date communicatiemiddel zijn, maar ook een kanaal om gezondheidsdata (van metingen thuis, data van wearables, …) veilig en efficiënt door te sturen naar behandelende artsen.

Het nieuwe EPD zal ook de samenwerking tussen partnerziekenhuizen en met externe zorgverleners faciliteren.


(bronen foto: UZ Gent)