Amsterdams biotechbedrijf bouwt demonstratiefabriek voor vetzuren

ChainCraft steekt 6 miljoen euro in een demonstratiefabriek voor de vergisting van groente- en fruitresten tot vetzuren, met een geplande capaciteit van een miljoen kilo vetzuren per jaar.

Trefwoorden: #Amsterdam, #biotechbedrijf, #ChainCraft, #demonstratiefabriek, #vetzuren

Lees verder

Techniek

( Foto: ChainCraft )

ENGINEERNGNET.NL - De fabriek, gelegen in het Amsterdamse havengebied, moet begin 2018 open gaan en met een jaar operationeel zijn, aldus het Financieele Dagblad.

Vetzuren zijn te gebruiken in diervoeding als alternatief voor antibiotica, omdat ze bacteriën in het maag-darmkanaal van kippen, geiten, varkens en runderen bestrijden.

Ook zijn vetzuren bruikbaar als toevoeging in smeermiddelen, verf, lijm, coatings en verpakkingsmaterialen. Vetzuren die in verf worden verwerkt, gaan bijvoorbeeld algengroei op schepen tegen.

ChainCraft werd in 2010 opgericht door Niels van Stralen, die een patent van de Wageningse universiteit overnam. Dit patent betrof een vergistingsmethode voor het omzetten van organische afvalstoffen, zoals groen-, fruit- en tuinafval en agrarische reststromen, in vetzuren.

Het proces zorgt voor een reductie in de uitstoot van CO2. Normaliter worden deze vetzuren - boter-, capron- en caprylzuur - namelijk gemaakt uit fossiele olie en palmolie.

Het geld voor de proeffabriek komt van het Amsterdamse havenbedrijf, AKEF (Amsterdams Klimaat & Energiefonds) en een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

ChainCraft is nu met een pilotinstallatie, waarmee enkele duizenden kilo's vetzuren per jaar worden geproduceerd, gevestigd op het terrein van een grote biodieselproducent in het Amsterdamse havengebied.

Het bedrijf wil over circa vijf jaar een grote commerciële vergistingsfabriek in Amsterdam bouwen met een capaciteit van 10.000 tot 20.000 ton. Dit vergt waarschijnlijk een investering van circa 30 miljoen euro.