Zwaartekrachtsubsidie voor ’organs-on-a-chip’ onderzoeksprogramma

De Universiteit Twente, het LUMC, UMCG, de TU Delft en het Hubrecht Instituut krijgen voor hun 'organs-on-a-chip' onderzoeksprogramma een zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro.

Trefwoorden: #Christine Mummery, #Leids Universitair Medisch Centrum, #onderzoek, #organen, #organs-on-a-chip, #research, #Universiteit Twente, #zwaartekrachtsubsidie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Het onderzoeksprogramma, geleid door ontwikkelingsbiologe prof. Christine Mummery (Leids Universitair Medisch Centrum en Universiteit Twente), richt zich op het kweken van levende menselijke cellen en weefsels buiten het lichaam. Op een chip worden de omstandigheden en de werking van het lichaam nagebootst.

Op de chip zijn kanaaltjes aangebracht voor het manipuleren van vloeistoffen, voor de toevoer van voedingsstoffen en medicatie. In speciale reservoirs kunnen cellen groeien en functioneren onder lichaamscondities.

De Universiteit Twente, die tussen de drie en vier miljoen ontvangt uit het project, brengt vooral kennis en ervaring in op het gebied van deze micro- en nanocomponenten, ook wel ‘microfluidics’.

De BIOS Lab-on-a-Chip groep van prof. Albert van den Berg kan hiervoor bogen op de NanoLab-faciliteiten van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT. De groep is ook verbonden aan het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde, waarvan Albert van den Berg wetenschappelijk directeur is.

Van den Berg: “Het unieke van dit programma is dat we nu ook de interactie tussen darmen, bloedvaten en hersenen gaan bestuderen. Daarvoor werken we samen met top-experts zoals celbioloog Hans Clevers, neuroloog Michel Ferrari en geneticus Cisca Wijmenga. Zelf richten wij ons sterk op de integratie van nanosensoren en technieken voor microanalyse.”

De onderzoekers hebben elkaar eerder al gevonden in het samenwerkingsverband Human Organ and Disease Model Technologies (hDMT). Voor Van den Berg is het interessant om te onderzoeken of je bloedvaten kunt nabootsen met patiëntmateriaal.

Organs-on-a-chip kunnen het gebruik van proefdieren drastisch terugdringen, verwachten de onderzoekers.

Mummery: “Een medicijn ontwikkelen kost tijd. Dit onderzoek gaat 10 jaar duren. We gaan eerst onderzoeken hoe ziekten ontstaan en vervolgens gaan we op zoek naar moleculen die deze processen kunnen beïnvloeden.

Ook willen we onderzoeken waarom bepaalde personen met een erfelijke aandoening ernstig ziek worden, terwijl anderen met dezelfde erfelijke afwijking veel minder klachten hebben.”


(bron en foto: Universiteit Twente)