Volvo Trucks start proefproject voor real-time monitoring trucks

Om ongeplande stilstand te verminderen, start Volvo Trucks vanaf 17 juli met een proefproject, waarbij nieuwe trucks met onderhoudscontract proactief gemonitord worden vanuit Gent.

Trefwoorden: #connected vehicules, #onderhoud, #stilstand, #Telematic Gateway, #Volvo Truck, #vrachtwagen

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - Ongeplande stilstand vermijden is één van de topprioriteiten van Volvo Trucks. Een van de manieren hoe dit kan worden vermeden, is het proactief monitoren van de trucks op afstand.

Dankzij de ingebouwde Telematic Gateway (TGW) in de nieuwe generatie trucks, is het mogelijk om op afstand de motor en de staat van bepaalde componenten op te volgen. Op regelmatige tijdstippen ontvangen de dealers een snapshot van de staat van het voertuig en kunnen op basis daarvan het voertuig onmiddellijk herstellen, of dit combineren met een gepland onderhoud.

Nieuw is de ontwikkeling van de monitoring in real-time. Zodra het voertuig iets buiten het normale patroon detecteert, wordt er onmiddellijk een bericht gestuurd. Daar wordt de informatie door het nieuwe virtuele departement ‘Truck Monitoring Center' geanalyseerd en de mogelijke acties doorgestuurd naar de dealer. De dealer bekijkt dan wat de beste actie voor de truck is en plant dit in overleg met de klant.

Pieter Gheeraert, Manager Connected Services: "Dankzij een volgsysteem streven we ernaar alle ongeplande stilstanden te vermijden. Voor bedrijven in de concurrentiële transportsector maakt dat een wereld van verschil."

De fabrikant test ook uit of het mogelijk is om software in de trucks van op afstand te updaten. Bedoeling is dat men evolueert naar een systeem waarbij via een centrale druk op de knop alle trucks een algemene update kunnen downloaden, zoals dat nu bv ook gebeurt op een smartphone.

De test loopt nu al in Duitsland. Vanaf 17 juli wordt de test uitgebreid naar België.