Nieuwe topinfrastructuur CRIG boost voor kankeronderzoek

Dankzij nieuwe infrastructuur van het CRIG kankeronderzoeks­instituut kunnen complexe biologische processen in tumoren en individuele kankercellen onderzocht worden.

Trefwoorden: #Cancer Research Institute Ghent, #CRIG, #kanker, #kankeronderzoek, #UGent, #UZ Gent, #VIB

Lees verder

research

( Foto: CRIG )

ENGINEERINGNET.BE - Recent onderzoek heeft aangetoond dat individuele kankers zeer heterogeen zijn en een complexe samenstelling hebben. Daarom is er urgente nood om tumoren in meer detail te bestuderen, tot op het niveau van de individuele kankercellen.

Binnen het CRIG (Cancer Research Institute Ghent) werd een indrukwekkende reeks nieuwe technologische platformen geïnstalleerd die het mogelijk maken om complexe biologische processen in tumoren en individuele kankercellen te bestuderen.

De financiering van deze infrastructuur (meer dan 2 miljoen euro) werd mogelijk gemaakt door de Stichting tegen Kanker, met bijkomende investeringen van VIB en de Universiteit Gent. De hoogtechnologische apparatuur zal optimaal ingezet worden voor zowel basis- als klinisch kankeronderzoek.

Prof. Frank Speleman, kankeronderzoeker aan het CRIG en hoofdaanvrager van het project: “De nieuwe apparatuur stelt ons in staat om fundamentele inzichten te verwerven in hoe kankercellen onstaan, evolueren en zich verspreiden, maar ook hoe deze cellen reageren op therapie.”

De infrastructuur bestaat uit verschillende complementaire platformen, die onder meer toelaten om onderzoek te doen naar defecte genen, RNA en eiwitten in kankercellen (en interacties tussen deze verschillende moleculen) tot op het niveau van enkelvoudige cellen, wat tot voor kort onmogelijk was.

Verder kunnen ook individuele kankercellen geïsoleerd worden, bijvoorbeeld uit bloed van patiënten, voor verdere analyse en kan ook op grote schaal gescreend worden naar mogelijke nieuwe geneesmiddelen, onder meer via hoge-doorvoer microscopische technieken.


Over CRIG
Cancer Research Institute Ghent (CRIG) stimuleert en versnelt kankeronderzoek in Gent, en omvat meer dan 300 onderzoekers binnen de Universiteit Gent, UZ Gent en VIB-UGent. De missie van CRIG is om multidisciplinair (fundamenteel, translationeel en klinisch) onderzoek te stimuleren over verschillende expertisedomeinen heen. CRIG wordt ondersteund door een netwerk van andere onderzoeksinstituten, stichtingen en industriële partners.