Nederlandse Data Science Prijzen uitgereikt

Bij dit initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en de Big Data Alliance viel onder meer Quantib, dat met data sneller dementie diagnosticeert, in de prijzen.

Trefwoorden: #AgroEnergy, #CQM, #Data Science Prijzen, #KHMW, #Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, #Quantib, #Stef van den Elzen

Lees verder

research

( Foto: KHMW - © Hilde de Wolf Fotografie )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse Data Science Prijzen zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de wetenschap en het bedrijfsleven.

De Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW), het oudste ‘Geleerde Genootschap’ van Nederland, is in 1752 opgericht om wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving.

De Big Data Alliance is een in 2015 opgericht samenwerkingsverband tussen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Beide organisaties zijn initiatiefnemer van de Nederlandse Data Science Prijzen, waarmee zij Nederland op de kaart willen zetten als datascienceland bij uitstek en ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek willen stimuleren. Zij worden daarbij ondersteund door AIMMS, EY, Lubbers De Jong, Microsoft, Motivaction en ORTEC.

De Nederlandse Data Science Prijzen bestaat uit drie verschillende toekenningen:

 1. Anthony Fokker Prijs voor start-ups: Quantib
  Quantib kan dementie sneller en nauwkeuriger diagnosticeren dan artsen, door metingen van MRI-hersenbeelden op automatische wijze te vergelijken met referentiedata van scans van 5.000 deelnemers van de Rotterdam Scan Studie. Naast de Anthony Fokker Prijs werd de start-up ook beloond met een geldbedrag van 5.000 euro.
 2. Gerrit van Dijk Prijs voor wetenschap: Stef van den Elzen
  Dr. ir. Stef van den Elzen ontwikkelde voor zijn proefschrift voor de TU Eindhoven grensverleggende visualisatietechnieken, waarmee hij inzichten kan verkrijgen in extreem complexe en continu veranderende datasets met miljarden gegevens.

  Als VP Engineering bij Synerscope gebruikt Van den Elzen deze techniek nu onder meer om verzekeringsfraude op te sporen. Ook Van den Elzen kreeg een geldbedrag van 5.000 euro uitgekeerd.

 3. Hendrik Lorentz Prijs voor bedrijven en overheden: AgroEnergy en CQM
  Voor glastuinders is het sturen op het gebied van de in- en verkoop van energie tijdrovend en complex. AgroEnergy, energiepartner voor de glastuinbouw, en data science specialist CQM ontwikkelden hiervoor samen de big data-oplossing BiedOptimaal, dat het dagelijkse biedproces van glastuinders automatiseert en optimaliseert.

  De optimale bieding houdt rekening met een enorme hoeveelheid externe factoren zoals weersomstandigheden, warmtebehoefte en CO2 behoefte. Met BiedOptimaal haalt de glastuinder een goed rendement en wordt kostbare energie zo duurzaam mogelijk ingezet. De Hendrik Lorentz Prijs is een prestigeprijs.

De uitreiking vond op donderdag 8 juni plaats in het Hodshon Huis, dat al sinds 1841 de zetel is van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de KHMW: “Data science speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het mooi om te zien dat Nederlandse bedrijven en onderzoekers een voortrekkersrol vervullen op dit vlak."

"Het hoge niveau van de winnaars is hier het bewijs van. Hoe uiteenlopend de winnaars ook zijn, ze tonen allen de grote economische en maatschappelijke relevantie van data science,” aldus Gunning-Schepers.