Gemert krijgt 3D-betongeprinte fietsbrug

Vorige vrijdag werd in het laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) begonnen met het 3D-betonprinten van de eerste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld.

Trefwoorden: #3D betonprinten, #3D printen, #adviesbureau, #beton, #fietsbrug, #Gemert, #ingenieursbureau, #TU/e, #Witteveen+Bos

Lees verder

Nieuws

( Foto: Witteveen+Bos )

ENGINEERINGNET.NL - De brug wordt later dit jaar geplaatst in het project Gemert Noord-Om, de aanleg van een nieuwe rondweg bij Gemert.

3D-betonprinten is een unieke productiewijze, waardoor minder bouwmateriaal en geen bekisting nodig is om de brug te realiseren. Dit levert aanzienlijk minder afval op en hierdoor worden er aanzienlijk minder schaarse grondstoffen gebruikt.

Door toepassing van de 3D-betonprinttechniek kon de doorsnede van de brug geoptimaliseerd worden. Om de samenhang van het 3D-geprinte beton te borgen is voorspanning toegepast.

De 3D-betonprinttechniek in combinatie met voorspanning biedt interessante mogelijkheden voor de verdere toepassing van 3D-betonprinten in bouwprojecten. Het model van de brug is met een 1:2 model ervan inmiddels succesvol beproefd.

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft het constructieve ontwerp en de engineering van de brug uitgevoerd.


Het project is een samenwerking van BAM Infra, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Gemert-Bakel, TU/e, Saint-Gobain Weber Beamix B.V., Dywidag-Systems International BV, Verhoeven Timmerfabriek, NV Bekaert SA en Witteveen+Bos.