Chirec digitaliseert 29 operatiekamers op nieuwe ziekenhuissite Delta

De ziekenhuisgroep Chirec doet een beroep op Econocom om 29 van zijn nieuwe operatiekamers te digitaliseren in het in aanbouw zijnde ziekenhuis Delta.

Trefwoorden: #Chirec, #digitaliseren, #Econocom, #operatiekamer, #ziekenhuis, #ziekenhuis Delta

Lees verder

Techniek

( Foto: Chirec )

ENGINEERINGNET.BE - De digitalisering van een operatiezaal, en dus het digitaal beheer van multimediastromen in ‘real time’, geeft chirurgen een betere visuele ondersteuning, met beelden in hoge en ultrahoge definitie die geprojecteerd worden op verschillende schermen.

In de digitale operatiekamer kan een chirurg tijdens zijn ingreep ook beelden en video’s maken. Hij kan er het patiëntendossier mee verrijken door ze naar het PACS (Picture Archiving and Communication System) te sturen, waarmee het patiëntendossier gesynchroniseerd is.

Met het videoconferentiesysteem in de operatiezalen is het mogelijk om rechtstreeks een ingreep uit te zenden. De chirurg kan live een collega of expert consulteren, binnen of buiten het ziekenhuis. De rechtstreekse uitzending van een operatie kan bijvoorbeeld gebeuren voor opleidingsdoeleinden.

Heel het operatiekwartier zal technisch klaar zijn om uitgerust te worden met schermen in ultrahoge definitie, wat het een solide technologische basis geeft voor de komende tien jaar.

Econocom zal daarnaast alle multimediastromen van de toekomstige infrastructuur integreren. Het zal de chirurgen en hun teams leren werken met de nieuwe middelen. Ze zullen vervolgens begeleid worden bij de ingebruikname van de nieuwe procedures.

De eerste digitale operatiekamer zal eind juni klaar zijn. Die zal dienstdoen als demonstratiezaal. De artsen, verpleegkundigen, biotechnologen en informatici van het Delta-ziekenhuis zullen er hun opmerkingen, vragen en suggesties over kunnen formuleren.

Van augustus tot oktober worden alle operatiekamers uitgerust en wordt voor de integraties van de hard- en software met de bestaande voorzieningen gezorgd. In november krijgt het personeel opleiding, zodat de operatiekamers en de gebruikers ervan operationeel zijn voor de opening in december.