Drie innovaties winnen voorronde Rijkswaterstaat voor Making Waves

Making Waves is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken om cross-sectorale innovaties met een grote maatschappelijke impact verder te helpen.

Trefwoorden: #Cliff, #innovatie, #Making Waves, #PlasticRoad, #Rijkswaterstaat, #SolaRoad

Lees verder

Techniek

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - De winnaar van 'Making Waves' wordt gekozen op 7 juli tijdens een festiviteit op de Afsluitdijk. Voormalig secretaris generaal van de VN Kofi Annan en generaal Tom Middendorp zijn de sprekers op deze dag. Rijkswaterstaat is partner van Making Waves.

SolaRoad is een initiatief van TNO, provincie Noord-Holland, Dynniq en Strukton Civiel. Het project heeft als doel om grootschalig duurzame energie op te wekken met het zonlicht dat dagelijks op 450 vierkante kilometer wegdek valt.

De weg bestaat uit betonnen modules/elementen van 2,5 bij 3,5 meter met een licht doorlatende toplaag van ongeveer 1 centimeter dikte. Onder de toplaag liggen kristallijn silicium zonnecellen.

De toplaag toont meteen een belangrijk verschil met het traditionele wegdek. Deze moet namelijk zo veel mogelijk zonlicht doorlaten en vervuiling afstoten. Tegelijkertijd moet de toplaag stroef en sterk genoeg zijn om een veilig wegdek te realiseren.

Cliff is een composiet van 48% gebruikte werkkleding, 48% gebruikt plastic en een toevoeging/binder van 4%. De grootste winst is dat materialen die normaal verbrand worden, weer ingezet worden als grondstof. Na gebruik worden er nieuwe composieten van gemaakt.

Het materiaal is 40% sterker dan vergelijkbare kunststoffen en kent vele toepassingsmogelijkheden, waaronder wegfundering, diffractoren en oeverbescherming. Cliff wordt op de markt gebracht door Dutch Awearness.

PlasticRoad bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal. Gerecycled plastic en kunststof worden verwerkt tot prefab wegdelen, die in z’n geheel worden aangebracht. De constructie is licht van gewicht en vormt een duurzaam alternatief voor de traditionele weg.

Dit soort wegen gaan drie keer langer mee. In de holle constructie is ruimte voor kabels, leidingen en regenwater. Gebruik van plastic maakt een reeks nieuwe innovaties mogelijk, zoals energieopwekking, ultrastille wegen, verwarmde wegen en modulair bouwen. De partijen achter PlasticRoad zijn KWS, Wavin en Total.